НОВИНИ

Близо 180 са изчезналите в Средиземно море при корабокрушението край Либия

Броят на жертвите при корабокрушението край бреговете на Либия тази събота достигна четирима загинали и близо 180 изчезнали, съобщиха Върховният комисариат на ООН за бежанците и Международната организация по миграцията, цитирани от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
12:28, 17.01.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
близо 180 изчезналите средиземно море корабокрушението либия

Броят на пострадалите е бил уточнен чрез свидетелските показания на четиримата спасени, двама еритрейци и двама етиопци, които пристигнаха снощи в пристанище Трапани в Западна Сицилия. Четиримата оцелели, трима мъже и една жена, са "потресени и изтощени". Те обяснили, че са потеглили от Либия в петък с над 180 души, всички родом от Рога на Африка, качвайки се на двуетажна дървена лодка. След петчасово плаване моторът се повредил и лодката започнала да се пълни с вода и да потъва. Мигрантите били отнесени от вълните.

Един от оцелелите разказа, че се е опитвал напразно да открие съпругата си, която се намирала в центъра на лодката.

След дълги часове във водата, оцелелите бяха спасени на 30 морски мили от либийския бряг от френски кораб, участващ в операция "Тритон" на европейската гранична служба Фронтекс. По-късно те бяха прехвърлени на норвежкия кораб "Сием Пилот" на Фронтекс, който пристигна в Трапани снощи с четиримата оцелели при това корабокрушение и 34 спасени от друга лодка. Корабът пренася и четирите открити след корабокрушението тела.

Над 2300 мигранти пристигнаха в Италия тази година. Настъпването на зимата не изглежда да обезкуражава заминаващите. През 2016 г. в Италия пристигнаха над 181 000 мигранти. Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщава, че над 5000 са загинали или изчезнали при прекосяването на Средиземно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни дупки на международния път за Гърция
Опасни дупки на международния път за Гърция
Приключи първото гласуване за председател на Европейския парламент
Приключи първото гласуване за председател на Европейския парламент