НОВИНИ

Близо 2 милиарда лева e бюджетният излишък към юли

Близо 2 милиарда лева е бюджетният излишък към края на юли, стана ясно от доклад на финансовия министър Владислав Горанов, представен на днешното заседание на правителството. Приходите от данъци в хазната растат, разходите - също. Премиерът Бойко Борисов заяви пред министрите, че въпреки добрите резултати, правителството не трябва да се успокоява, а да работи още по-активно.

Александър Марков
от Александър Марков
17:35, 09.08.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Добри финансови резултати за първите 6 месеца на годината - такъв е изводът от доклада на финансовия министър Владислав Горанов за изпълнението на бюджета.

Коментирайки финансовата рамка, премиерът Бойко Борисов заявява пред своите министри, че е важна политическата атмосфера в държавата и че, без да го казва като упрек, служебният кабинет е събрал със 100 млн. лв. по-малко за два месеца. По думите на Борисов, "всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата и когато се координира работата на приходните агенции, службите и прокуратурата - идват и резултатите". Борисов допълва, че бюджетният излишък към полугодието ще се пази за кофинансиране на европроекти.

Премиерът казва още, че битката с контрабандата и корупцията продължава, за да бъде събран всеки лев в държавната хазна.Целта е с тези пари да се реализират различни проекти. Борисов дава пример с Варна, която, по думите му, вече се задъхва и там скоростно трябва да бъде отворен коридор и път за тежкотоварния трафик към пристанищата - проект, който можело да стартира още тази събота. Така че, посочва премиерът, не е време за успокояване, а за още по-активна работа, така че да се съберат повече приходи в хазната.

Обнадеждаващи са данните за бюджета за първите 6 месеца на годината. Бюджетният излишък към юни е 1,7 млрд. лв., но е по-нисък в сравнение с юни 2016-а, когато излишък достигна 3,2 млрд.

Приходите в бюджета са в размер на почти 18 млрд., разходите - 16.

Основните приходи са от данъци и осигурителни вноски в размер на 14,5 млрд. лв. Основният източник са данъчните постъпления и осигурителните вноски - с около 1 млрд., или 7,8% повече в сравнение със същия период на миналата година. По-високи са постъпленията и от ДДС, акцизи и мита.

Разходите са с около милиард повече в сравнение със същия период на миналата година. Основната причина е по-високият размер на социалните и здравноосигурителни плащания, разходите за увеличението на минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли.

Фискалният резерв е 13, 2 млрд. лв. Паралелно с това днес кабинетът гласува нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, в който - като основен акцент - се разширява обхвата на понятието "видна политическа личност". Членове на управителни органи на политически партии вече ще попадат също в тази категория. Това означава, че те, техни роднини и делови партньори ще могат да бъдат проверявани за целите на закона. Ще се иска информация от документи, от банкови служители, така че службите да следят за нерегламентирана дейност, свързана с пране на пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив започва проект в помощ на възрастните хора
В Пловдив започва проект в помощ на възрастните хора
Четирима души са убити при гангстерско нападение в Италия
Четирима души са убити при гангстерско нападение в Италия