На международния ден на учителя просветното министрество обяви, че близо 20 млн. лева ще бъдат отпуснати за допълнителна квалификация на педогозите. Парите са по Оперативна програма „Наука и образование“ и от държавния бюджет. Целта е учителите да се обучат на дигитални умения и нови начини за оценяване на учениците.

Проектът за квалификация ще обхване около 53 хиляди учители на възраст от 34 до 54 години и ще продължи три години. Педагозите ще бъдат бъдат подготвяни как да преподават иновативно, как съвременно да оценяват учениците и как да се борят с агресията и отпадането от училище. Също и вече дигитално да оценяват тестовете от матурите и Националното външно оценяване.Ще бъде направен и анализ на българските училища.

Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката: Какви са дигиталните умения, от които те имат нужда - какви са нуждите от една на учителите, от друга на учениците.

На международния ден на учителя от КТ „Подкрепа“ коментираха и намерението на министерството да въведе така наречената „бърза писта“ за придобиване на педагогическа правоспособност в рамките на година от хора, които я нямат, но искат да преподават.Синдикалистите смятат, че не трябва да се оспорва експертния капацитет на една от най- важните професии и че идеята не е добра за предмети като български език, математика, история.

Юлиян Петров, председател на синдикат Образование към КТ „Подкрепа“: Разбира се, има изключения по отношение на някои професии, по отношение на инженери. Но като цяло ние се обявихме срещу нарушаване на едни такива традиции, които поддържаха тази експертност на учителската професия.
Красимир Вълчев: Най-голям недостиг на учители у нас ще има след 10 години

Красимир Вълчев: Най-голям недостиг на учители у нас ще има след 10 години

Най-голям ще е недостигът на учители в България след 10 години. Това каза дни преди началото на новата учебна година просветният министър Красимир Въл...

От просветното министерство отговориха, че има сериозен недостиг на учители, а в същото време трябва да се преподават дигитални умения и технологии.

Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката: Това е една възможност хора от бизнеса, които биха искали да бъдат учители, да получат възможност в рамките на една година да се преквалифицират и да преподават именно по тези предмети. Тоест, възможността да се използва тази „бърза писта“ не е заплаха за добрия учител. Тя е форма на подкрепа на онези места, в които ние нямаме достатъчно възможност, нямаме подготвени кадри.

Към 14 септември свободните места за учители са били 2080, най- много за английски и за началния курс. Към момента, уверяват от министерството, всички липси са запълнени.