НОВИНИ

Близо 200 страни сключиха споразумение за намаляване на парниковите газове

Представители на около 200 страни сключиха глобално споразумение тази сутрин в Кигали, столицата на Руанда, за постепенно премахване на индустриалните парникови газове или хидрофлуоровъглеродите, които се използват в хладилници и климатизиращи устройства и силно вредят на климата, предадоха Франс прес и Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:54, 15.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
близо 200 страни сключиха споразумение намаляване парниковите газове

"Поправките и решенията са приети", съобщи руандийският министър на природните ресурси Винсънт Бирута след пленарно заседание на участниците в преговорите, продължило цялата изминала нощ.

По силата на споразумението страните се разделят в три групи, които имат различни срокове да намалят използването на индустриални парникови газове, каза Бирута.

Развитите държави, включително повечето европейски и Съединените щати, се ангажират да намалят парниковите газове с 10 процента до 2019 г. и да постигнат намаляване с 85 процента до 2036 г.

Останалите две групи развиващи се държави ще замразят използването на хидрофлуоровъглероди до 2024 и 2028 г. и след това постепенно ще започнат да го намаляват.

Китай е с най-големи емисии на парникови газове в света, следван от Съединените щати, напомня Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна за преговори за климата през изминалата седмица с представители на Китай, Индия и Пакистан, отбелязва Ройтерс. Индия, която е трета в света по количество въглеродни емисии, поиска на развиващите се държави да бъде дадено повече време, за да адаптират индустрията си към изискванията за парниковите емисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изгоря автомобилът на кмета на Панчарево
Изгоря автомобилът на кмета на Панчарево
Какво може да видите в есенното издание на Капана фест
Какво може да видите в есенното издание на Капана фест