Близо 200 тона употребявани дрехи са събрани в контейнерите на БЧК в София за една година. Всеки, който реши да разчисти гардероба си, може да остави старото си облекло в "Кофите за текстил" - в помощ на нуждаещи се хора.

В София са поставени повече от 30 броя контейнери. Лесно може да се разпознаят по обозначаващите стикери, които дават указания как и какво може се пусне в контейнера.

Петранка Недялкова, директор БЧК-София: Целта на тези контейнери е да могат хората по-лесно да се разделят със своите стари дрехи, а в същото време те да бъдат полезни, както на обществото, така и на Червения кръст.

Част от дрехите, събрани в контейнерите, се сортират на мъжки, дамски и детски и се складират за бедствен резерв, който периодично се подменя. Друга част от текстила се преработва като ресурс в машиностроенето и строителството. На всеки килограм БЧК получава по 10 ст. от рециклиращата фирма.

- Какво правите със старите си дрехи? - Изхвърлям ги. - Не ги ли подарявате? - Няма на кого. - Знаете ли, че БЧК са изнесли контейнери, в които може да се събират такива дрехи? Не, не знам. След като има такава инициатива е нещо хубаво, така че бих ги занесла.

В почти всеки голям квартал на София има възможност да се дарят на Червения кръст непотребните дрехи, одеала и завеси - всичко от текстил, опаковано предварително в торбичка. Информация за местоположението на специалните маркирани контейнери може да се намери в сайта на БЧК.

Акцията стартира в Пловдив преди година. Идеята е взаимствана от други европейски държави, а от БЧК планират да развият инициативата си и в други градове в страната.