НОВИНИ

Близо 200 тона дрехи са събрани в контейнерите на БЧК за година

Близо 200 тона употребявани дрехи са събрани в контейнерите на БЧК в София за една година. Всеки, който реши да разчисти гардероба си, може да остави старото си облекло в "Кофите за текстил" - в помощ на нуждаещи се хора.

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 22.07.2017
7632
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В София са поставени повече от 30 броя контейнери. Лесно може да се разпознаят по обозначаващите стикери, които дават указания как и какво може се пусне в контейнера.

Петранка Недялкова, директор БЧК-София: Целта на тези контейнери е да могат хората по-лесно да се разделят със своите стари дрехи, а в същото време те да бъдат полезни, както на обществото, така и на Червения кръст.

Част от дрехите, събрани в контейнерите, се сортират на мъжки, дамски и детски и се складират за бедствен резерв, който периодично се подменя. Друга част от текстила се преработва като ресурс в машиностроенето и строителството. На всеки килограм БЧК получава по 10 ст. от рециклиращата фирма.

- Какво правите със старите си дрехи? - Изхвърлям ги. - Не ги ли подарявате? - Няма на кого. - Знаете ли, че БЧК са изнесли контейнери, в които може да се събират такива дрехи? Не, не знам. След като има такава инициатива е нещо хубаво, така че бих ги занесла.
;

В почти всеки голям квартал на София има възможност да се дарят на Червения кръст непотребните дрехи, одеала и завеси - всичко от текстил, опаковано предварително в торбичка. Информация за местоположението на специалните маркирани контейнери може да се намери в сайта на БЧК.

Акцията стартира в Пловдив преди година. Идеята е взаимствана от други европейски държави, а от БЧК планират да развият инициативата си и в други градове в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С операта Набуко започна фестивалът Опера на върховете
С операта "Набуко" започна фестивалът "Опера на върховете"
Какво да направим, за да не плащаме за лечение по време на лятната почивка
Какво да направим, за да не плащаме за лечение по време на лятната почивка