НОВИНИ

​Близо 283 000 са протестирали във Франция срещу поскъпването на горивата

Близо 283 000 души са участвали днес във Франция в протестите на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от АФП. Една жена загина, а 227 са пострадали, 7 от които са в тежко състояние. Единият от тях е полицай, уточни ведомството.

bnt avatar logo
от БТА
21:33, 17.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света
​близо 283 000 протестирали франция поскъпването горивата

До вечерта все още 200 места оставаха блокирани от демонстрантите, протестиращи срещу обявеното от 1 януари поскъпване на бензина с 3 евроцента, а на дизела - с 6,5 евроцента, както и намаляването на покупателната им способност. Една от компонентите за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии. В сряда премиерът Едуар Филип изтъкна, че правителството възнамерява да въведе този налог въпреки протестите.

Още от сутринта протестиращите, наричани "жълти жилетки", блокираха някои пътни артерии, достъпа до бензиностанции и до летища в цяла Франция. Хипермаркети и ограничен брой бензиностанции бяха засегнати от днешното протестно движение. Протестите бяха помрачени от смъртта на една жена тази сутрин близо до Гренобъл. Шофьорка на автомобил, която трябвало да заведе дъщеря си на лекар, изпаднала в паника, след като блокиращи пътя хора започнали да удрят по капака на колата й и тя натиснала педала на газта, при което помела демонстрантка, починала впоследствие.

В Париж демонстриращи срещу покачването на цените на горивата във Франция се събраха на митинг близо до Елисейския дворец, пеейки "Марсилезата", съобщи в. "Фигаро". Те се опитаха да се доближат до резиденцията на френския държавен глава през улица "Фобур Сент-Оноре", но бяха отблъснати от силите на реда със сълзотворен газ. Вътрешното министерство съобщи, че по време на днешните протести във Франция са били задържани 117 души, от които 73-ма са оставени в ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Коледната сцена на Рождеството на пл. Свети Петър ще бъде изваяна от пясък
​Коледната сцена на Рождеството на пл. "Свети Петър" ще бъде изваяна от пясък
​Сблъсъци в Атина между полиция и протестиращи
​Сблъсъци в Атина между полиция и протестиращи