Близо 283 000 души са участвали днес във Франция в протестите на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от АФП. Една жена загина, а 227 са пострадали, 7 от които са в тежко състояние. Единият от тях е полицай, уточни ведомството.

© снимки: БТА

До вечерта все още 200 места оставаха блокирани от демонстрантите, протестиращи срещу обявеното от 1 януари поскъпване на бензина с 3 евроцента, а на дизела - с 6,5 евроцента, както и намаляването на покупателната им способност. Една от компонентите за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии. В сряда премиерът Едуар Филип изтъкна, че правителството възнамерява да въведе този налог въпреки протестите.

Още от сутринта протестиращите, наричани "жълти жилетки", блокираха някои пътни артерии, достъпа до бензиностанции и до летища в цяла Франция. Хипермаркети и ограничен брой бензиностанции бяха засегнати от днешното протестно движение. Протестите бяха помрачени от смъртта на една жена тази сутрин близо до Гренобъл. Шофьорка на автомобил, която трябвало да заведе дъщеря си на лекар, изпаднала в паника, след като блокиращи пътя хора започнали да удрят по капака на колата й и тя натиснала педала на газта, при което помела демонстрантка, починала впоследствие.

В Париж демонстриращи срещу покачването на цените на горивата във Франция се събраха на митинг близо до Елисейския дворец, пеейки "Марсилезата", съобщи в. "Фигаро". Те се опитаха да се доближат до резиденцията на френския държавен глава през улица "Фобур Сент-Оноре", но бяха отблъснати от силите на реда със сълзотворен газ. Вътрешното министерство съобщи, че по време на днешните протести във Франция са били задържани 117 души, от които 73-ма са оставени в ареста.

Блокада във Франция: Инциденти белязаха протестите заради цените на горивата

Блокада във Франция: Инциденти белязаха протестите заради цените на горивата

Над 200 хиляди души протестираха във Франция против поскъпването на цените на горивата и изобщо на живота. Демонстрантка загина при инцидент, полицай...