НОВИНИ

​Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак на простатата

Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак на простатната жлеза. Една трета от тях умират заради закъснялата диагноза. Това заявиха водещи лекари по време на 10-та Национална онкологична конференция край Варна. Заболяването е най-широко разпространено в развитите европейски държави. Основните причини за него са начинът на хранене и стресът.

bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 17.10.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Ракът на простатата е сред най-честите злокачествени заболявания при мъжете. В ранен стадий карциномът няма симптоми, но е напълно лечим, ако се открие навреме. Затова лекарите препоръчват да се правят изследвания редовно.

Доц. Димитър Калев - СБАЛОЗ „Д-р М. Марков", Варна: Всеки мъж над 45 години до 74-годишна възраст трябва да си прави почти ежегодно! Самото изследване на ПСГ се поема от Здравната каса и може да бъде направено при поискване от пациента.

В световен мащаб само през миналата година от рак на простатата са се разболели 1 милион и 300 хиляди мъже. В България те са около 700. Смъртността у нас обаче е сред най-високите в Европа.

Доц. Димитър Калев - СБАЛОЗ „Д-р М. Марков", Варна: Ние нямаме организиран скрининг, така както имат всички напреднали страни, нямаме добра организация на отделните етапи на онкологичната помощ.

Само преди половин година у нас беше отбелязан революционен скок в лечението на пациенти с рак на простатата. Това стана с въвеждането на имунонкологията и таргетното лечение, което удължава живота на пациентите с години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мачовете за Купата на България са пренасрочени за декември
Мачовете за Купата на България са пренасрочени за декември
Ремонтират граничните ни пунктове със Северна Македония
Ремонтират граничните ни пунктове със Северна Македония