НОВИНИ

Близо 40 са загиналите при самолетната катастрофа в Киргизстан

Най-малко 37 души загинаха при самолетна катастрофа в Киргизстан. Турски товарен самолет, изпълняващ полет от Хонконг за Истанбул, се разби в село на 25 километра от столицата Бишкек. По-голямата част от жертвите са на земята, сред тях и много деца.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Борис Бъчваров
15:18, 16.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Опустошителните последици след самолетната катастрофа. След като се удря в земята, самолетът продължава да се движи и помита всичко по пътя си в продължение на няколкостотин метра. В село Дача Су умират повече от 30 жители.

Бакут Абдраев, свидетел: Загинаха петима души от моето семейство - голямата сестра на жена ми, дъщеря й, двете й внучки и близък приятел. Изгоряха. Спасителите успяха да намерят само един фотоалбум. Прибрах го тук - в чантата си.

Пострадалите са над 10. Разрушени са 15 къщи, на десетки други са нанесени материални щети. Свидетели на трагедията описват събитията от тази сутрин като ужасяващи.

Усон, свидетел: Жена ми ме събуди, каза, че е видяла ярка светлина и се чудехме какво е. Излязохме навън и видяхме цялото село в пламъци. Неразпознаваемо. Всичко беше сринато до основи. Слва богу, семейството на сестра ми беше заминало, иначе нямаше да са сред живите. Спасителните екипи пристигнаха след 40-50 минути. Стояха и ни гледаха как вадим хора от къщите. Едва след като някой им се развика, започнаха да помагат.

Катастрофиралият "Боинг 747" е 14-годишен, бил е технически изправен. Според разследващите, най-вероятно причина за трагедията е пилотска грешка. Самолетът е трябвало да спре за презареждане на летище "Манас" до столицата Бишкек. В този момент обаче е имало гъста мъгла, предполага се, че пилотът не е успял да види пистата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има солени санкции за снегопочистващите фирми, ако пестят материали
Ще има солени санкции за снегопочистващите фирми, ако пестят материали
​Хърватия забранява отглеждането на птици на открито заради птичия грип
​Хърватия забранява отглеждането на птици на открито заради птичия грип