НОВИНИ

Около 400 са огнищата на африканска чума по свинете в Румъния

Продължава епидемията от африканска чума по свинете в съседна Румъния, където има поне 400 огнища на заразата. Румънските власти са поискали помощ от Виетнам, където се разработва ваксина, която е тествана и за която се смята, че е ефективна срещу заразата. Експерти обаче са скептични относно твърденията.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:27, 07.08.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Румъния трудно се справя с овладяването на епидемията от африканска чума по свинете. От началото на годината са открити повече от 400 огнища, засегната е половината държава. Евтаназирани са над 400 хиляди прасета.

Въпреки превантивните мерки, които властите са взели през последните години, африканската чума продължава да се разпространява. В Галац и Браила вече почти няма стопанства, които да отглеждат свине.

фермер: Не е нужно да си експерт, за да разбереш, че животното е болно. Ако има температура, не се храни или не пие вода, значи е заразено.

В района на Браила е въведен 60-дневен срок, в който трябва да бъдат отстреляни всички диви прасета. В акцията ще се включат и граничари от Молдова.

Румънското министерство на земеделието е поискало съдействие от Виетнам, където е разработена експериментална ваксина срещу болестта.

Петре Деа, министър на земеделието: Свързахме се с колегите от Виетнам, за да поискаме разрешение наши експерти да работят с техния екип. Нуждаем се от ваксината възможно най-скоро.

За ваксината, разработена във Виетнамския аграрен институт, беше съобщено, че успешно е преминала първоначални тестове за ефективност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Минута продължава летните емоции
ДРУГИТЕ новини: "Минута" продължава летните емоции
Министър Танева обсъди с експерти мерките за ликвидиране на чумата по свинете
Министър Танева обсъди с експерти мерките за ликвидиране на чумата по свинете