Земен трус от 7,3 по Рихтер на границата между Иран и Ирак отне живота на близо 400 души. Броят на ранените надхвърля 6 хиляди и 600, 70 хиляди се нуждаят от подслон. Повечето жертви са в Иран. Спасителните работи са затрудняват от земни свлачища в засегнатия планински район, с предимно кюрдско население. Трусът е усетен и в Израел, Турция и Кувейт. Няма данни за пострадали българи, съобщи външното ни министерство.

Милион и 800 хиляди души живеят в рамките на 100 километра от епицентъра, сочат данни на ООН. Той е на около 31 километра от иракския град Халабджа, близо до границата с Иран, на дълбочина 23 километра. Повечето къщи в целия район са направени от кал. От иранска страна най-засегната е западната провинция Керманшах. Особено тежки са разрушенията в град Сарпол е Захаб, където единствената местна болница е практически унищожена.

В съседен Ирак най-тежки са пораженията в град Дарбандихан, Иракски Кюрдистан. Властите в регионалната столица Ирбил съобщават, че трусът е продължил повече от минута.

"Когато земетресението удари избягах от нашата къща, но се спънах и ударих главата си в стъкло, порязах и ръката си в стъклени отломки", споделя потърпевша.

Турция вече изпрати помощ в зоната на бедствиe в Иракски Кюрдистан. Пострадала там е и стената на язовир край Дарбандихан.

Рахман Хани - директор на яз. Дарбандихан: Има видими повреди в горната част на стената, налице са хоризонтални и вертикални пукнатини по самата нея и пътя. Част от стената хлътна надолу в земята.

Според местни сеизмолози относително малкият брой жертви в Ирак се дължи на ъгъла и посоката на разлома в конкретния случай, както и на геоложкия състав на терена, който абсорбира по-добре земните колебания.

През 2003-а земен трус от 6,6 по Рихтер в Иран изличи историческия град Бам и отне живота на 26 хиляди души. Причината е сблъсъка на Арабската и Евразийската тектонични плочи. Сегашното земетресение е най-силно в Иран от 2012-а, но е едва шестото за тази година с магнитуд над 7 по Рихтер. Миналата година техният брой достигна 16, а през 2015- 2019.

Над 300 са загиналите при земетресението по границата на Иран с Ирак

Над 300 са загиналите при земетресението по границата на Иран с Ирак

Най-малко 332 души са загинали, а над 2,5 хил. други са ранени при земетресението с магнитуд 7,3, разтърсило снощи Североизточен Ирак и граничещи със...

© БТА
МВнР: Няма данни за ранени или загинали българи при земетресението в Ирак и Иран

МВнР: Няма данни за ранени или загинали българи при земетресението в Ирак и Иран

До момента няма данни за пострадали или загинали български граждани вследствие на земетресението от късно снощи на границата между Иран и Ирак, сочи и...