Бонуси между 700 и над 3000 лева са получили служителите на агенцията по вписванията и директора на ведомството за периода, в който Търговският регистър не работеше заради срив. Правосъдният министър Цецка Цачева е разпоредила проверка по случая. Изпълнителният директор на Агенцията Габриела Козарева увери, че е спазила закона при раздаваното на бонусите и че тримата служители отговорни за самия регистър не са получили парично поощрение.

Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че наистина не е морално служителите от агенцията по вписванията да получат бонус за периода, в който търговският регистър не работеше и блокираше работата на бизнеса у нас. Министърът обаче се позова на наредба, която позволя на директорите на ведомства да разпределят бонуси на всеки три месеца при условие, че са постигнати икономии.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Не веднъж съм изказвала, ще го обява категорично - гнева си от това, което се случи. Но нека да държим сметка, за усилията на всички тези служители, които работят в агенцията каза се точното им число - 635, които и в периода на срива, полагаха и изпълняваха задълженията си.

Министър Цачева похвали новоназначения шеф на ведомството Габриела Козарева, която също е получила бонус. Самата Козарева отказа да каже на каква стойност е той, но изтъкна че подчинените ѝ служители са възнаградени с близо 600 хиляди лева , като една трета от тези пари е била за висококвалифицираните кадри на ведомството.

Бонус не са получили само тримата служители пряко отговорни за търговския регистър. Засега обаче тяхната вина за срива не е доказана. Козарева обясни, че допълнителния стимул е изплатен заради усилията по възстановяване на сринатия регистър и увери че той вече работи без закъснение.

Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията: Мога да ви уверя, че първите десет дни, ако не 14 се работеше наистина по 24 часа, след което се работеше всяка събота и неделя при това с удължено работно време и това не е труд, който би могъл да бъде възнаграден по реда на трудовия кодекс.

Бонусите в Агенцията коментира и финансовият министър Владислав Горанов, който обясни, че служителите, които са изпълнили добросъвестно задълженията си е нормално да бъдат стимулирани.

Владислав Горанов, министър на финансите: Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители и длъжностни лица, които носят отговорност макар и косвена, свързана с техническия проблем, възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо.

Депутатът от БСП и член на бюджетната комисия към парламента Румен Гечев коментира, че виновните за срива още не са наказани.

Румен Гечев, член на бюджетната комисия в НС, БСП: Вероятно раздаването на бонуси в Агенцията по вписвания предполагам, че е законно, но то наистина не е морално, при положение, че те хвърлиха в хаос цялата българска икономика за няколко седмици.

Правосъдният министър очаква резултати от проверката за бонусите до седмица. До края на годината пък трябва да завърши разследването какво е довело до срива в търговския регистър.

Цецка Цачева разпореди проверка за раздадените бонуси в Агенцията по вписванията

Цецка Цачева разпореди проверка за раздадените бонуси в Агенцията по вписванията

Правосъдният министър Цецка Цачева разпореди проверка за раздадените бонуси в Агенцията по вписванията. Допълнителни възнаграждения в Агенцията са бил...