Близо 700 000 души са получили разрешение да останат във Великобритания след Брекзит, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, предава електронното издание на „Дейли мейл“.

© БГНЕС

Около 166 900 души са се обърнали към правителствената схема за уреждане на европейски граждани през май, за да осигурят статута си след Брекзит, сочи статистиката.

Към 31 май общият брой на заявленията, откакто схемата беше открита, е 788 200, като 668 000 от тях са одобрени, според съобщение на Министерството на вътрешните работи.

От тях 66% са получили установен статут и 34% са получили предварително установен статут.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид заяви пред парламента на 10 юни, че броят им е нараснал до над 800 000, а почти 700 000 души са успели.

Схемата беше открита за публиката на 30 март.

Както за гражданите на ЕС, схемата е отворена за граждани на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, които са в Европейското икономическо пространство (ЕИП), но не са членки на ЕС, както и тези от Швейцария. На успелите кандидати се предоставя имиграционен статут, потвърждаващ правото им да продължат да живеят и работят във Великобритания за неопределено време.

Хората, които са живели непрекъснато в страната в продължение на пет години, могат да получат установен статут. Хората с по-малко от пет години пребиваване могат да придобият предварително установен статут, който по-късно може да бъде преобразуван в установен статут.