НОВИНИ

Близо 700 сигнала в Инспекцията по труда във Варна

25 на сто от сигналите, постъпили в Инспекцията по труда във Варна, са за неизплатени заплати, осигуровки и обезщетения. Некоректните работодатели най-често са в областта на търговията на дребно. Сред тях има и собственици на малки предприятия.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
18:50, 24.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Най-честите нарушения на работодателите са свързани с прекратяване на трудовите договори. Не са малко и случаите, при които се превишава работното време или пък не се спазват договорените почивки и отпуски. Инспекторите по труда могат да се намесят само ако трудовият договор не е прекратен. В противен случай спорът вече е гражданско правен и се решава в съда.

"Затова ние даваме съвети, предоставяме им съответните формуляри, за да подадат иск в съда, и оказваме какви действия трябва да предприемат спрямо бившите си работодатели", каза Иван Иванов – директор на Инспекцията по труда във Варна.

Само през миналата година в Инспекцията по труда във Варна са подадени близо 700 сигнала.

"Вследствие на намесата на Инспекцията по труда във Варна на територията на Варненска област бизнесът е изплатил над 1 200 000 лева забавени трудови възнаграждения на работниците и служителите", добави Иван Иванов.

Инспекторите по труда съветват да не чакаме неизплатените заплати с месеци, а да сигнализираме веднага. Това увеличава вероятността работодателят да изплати дължимите суми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо Георги Кадиев не е доволен от доклада за КТБ на Аликс Партнерс?
Защо Георги Кадиев не е доволен от доклада за КТБ на "Аликс Партнерс"?
Ръководството на БНБ взело над 500 000 лв. преди фалита на КТБ
Ръководството на БНБ взело над 500 000 лв. преди фалита на КТБ