Болните от морбили у нас вече надхвърлят 780 души, съобщи националният здравен инспектор Ангел Кунчев. Днес в София заседава щаб за борба с опасното заболяване, който набеляза допълнителни мерки срещу него.

Заболелите от морбили тази година са 40 пъти повече в сравнение с миналата. Най-много са в София - две трети от заразените. Голям е броят им и в област Благоевград, болни има в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив. Над 90% от случаите са сред ромското население.

Най-важното в борбата с морбили е да бъдат имунизирани децата до 18-годишна възраст. Затова една от главните мерки е инспектори от регионалните инспекции още по активно да помагат в издирването на неимунизирани деца в детските и учебни заведения.

И при личните лекари ще се проверява за деца, които нямат имунизация за морбили. Освен това инспектори от регионалните инспекции ще работят с медицинските специалисти в лечебните заведения за ранно откриване на заболяването.

Доц. Лили Маринова, Регионална здравна инспекция - София: Когато вече излезе обрива е ясно, че има някаква шарка. Хубаво и важно е колегите да мислят насочено за морбили, особено когато имаме висока температура с кашлица, с конюнктивит или диария - още преди да е излязъл обрива.

Морбили е едно от най-заразните заболявания. Първата имунизация е когато детето е на 13 месеца, а втората - на 12 години. Едва тогава се смята, че вече е изграден имунитет. Възрастни, които не са имунизирани, също се разболяват. Днес от инспекцията в Русе съобщават за нов случай в града 39-годишен мъж, който е приет за лечение в Инфекциозното отделение на Русенската болница.

Д-р Маргарита Николова, директор на РЗИ - Русе: Да се надяваме да няма втори такъв случай, дано да се ограничи само до него. Вероятно така ще стане, тъй като жена му и двете му деца са имунизирани.

България е на шесто място в Европа по разпространение на морбили. Добрата новина е, че се увеличава броят на родителите, които са чули за опасността и сами търсят личните лекари за имунизация.

110 000 случая на морбили по света само за първите три месеца на годината

110 000 случая на морбили по света само за първите три месеца на годината

169 милиона деца по света са пропуснали първата ваксина срещу морбили в периода между 2010 и 2017 г. Това съобщи Детският фонд на ООН - Уницеф. По дан...