НОВИНИ

Близо три пъти са се увеличили кражбите на ток в Търговищко

По данни на МВР за деветте месеца на тази година са хванати 27 нарушители, докато за същия период на миналата са били 11. На наскоро провела се кръгла маса електроразпределителните дружества поискаха промяна в законодателството и предложиха бедните, които бъдат хванати да крадат ток, да бъдат лишавани от енергийни помощи. Възможно ли е това да се случи на практика провериха нашите кореспонденти в Търговище, в едно от селата рекордьор по кражби на ток.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
07:21, 04.10.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Според статистиката на “Енерго-Про”, дружеството, което работи на територията на Североизточна България, в села Кръшно и Маково са отчетени над 24 % кражби на ток. В Кръшно темата предизвиква недоволство у жителите, които 90 на сто са роми. Работят предимно лятото на полето за надница от 15-20 лв., сега събират орехи. Собственичката на хранителния магазин ни показва, че в тефтера е натрупала вересии за над 800 лв.

- Къде се краде ток,те чуват ли се какво говорят. Енергото само пишат бележките без да минават да проверяват. Е, миналия месец съм платил 60 лв. с един телевизор, нямам хладилник, нямам пералня.

- Може да крадат, може и да не крадат хората. Всичките са безработни тука, всичките.

- Те масово изкараха вече всичките електромери, така че...

От полицията в Търговище казаха, че напоследък често съдействат на контрольорите на Енерго-Про, които са засилили проверките, тъй като търпели загуби от над 70 % заради кражбите на ток. Нарушенията са основно в селата, където мрежата е стара, а хората бедни. Триковете за неправомерно потребление сред битовите абонати са стандартни.

гл. инспектор Станислав Станков, началник РУ на МВР-Търговище: Чрез меден проводник се прикачват преди електромера. Някой се прикачват директно към уличното осветление с риск за живота. Имаме няколко случая регистрирани - кражба на ел. енергия от съседни къщи, чрез разклонител.

Расте и броя на осъдените за кражби на ток в Търговище. Вече са 11 за тази година, спрямо 4 за предходната. Пробация и глоба от 100 до 500 лв. е най-честото наказание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнали за купуване на гласове във Врачанско преди изборите
Сигнали за купуване на гласове във Врачанско преди изборите
Обама и Леонардо Ди Каприо обединиха сили за борба срещу глобалното затопляне
Обама и Леонардо Ди Каприо обединиха сили за борба срещу глобалното затопляне