Над 200 хиляди души протестираха във Франция против поскъпването на цените на горивата и изобщо на живота. Демонстрантка загина при инцидент, полицай беше леко ранен. Във вечерните часове напрежението в Париж се повиши. Демонстранти се изправиха лице в лице срещу жандармеристи в центъра на града.

Няколко инцидента белязаха протестите във Франция. В най-тежкия - демонстрантка беше прегазена от паникьосала се шофоьорка в департамента Савоя. Жертвата е 50-годишна жена.

- "Тя се радваше, че е тук да покаже гнева си".
© снимки: БТА
Един човек загина, а 47 бяха ранени при протестите във Франция

Един човек загина, а 47 бяха ранени при протестите във Франция

Демонстрантка загина, а 47 души бяха ранени при протестите във Франция срещу увеличаването на цените на горивата, заявиха представители на вътрешното...

Вътрешният министър Кастане беше информиран за обстановката с видеовръзки с префектите. Той поиска свободна лента, за да се избегнат подобни трагедии. На места, протестиращи буквално лягаха на шосето.

- "Имам жена и дете, на 61 съм и трябва да търся работа, как да живея с тези цени и данъци".
Серкан, шофьор на кола под наем: "Дизелът поскъпна и за нас не е рентабилно".
Вероник Лестрад, демонстрант: "Аз не живея,аз оцелявам.С мъжа ми сме на заплати, не можем да изхранваме две деца. Във Франция има твърде много данъци".

Протестиращи обвиняват президента за положението.

Седрик Мелун, демонстрант: "Политиката на Макрон е в полза на богатите. Живеем почти в диктатура".

Не липсваше и недоволство срещу "жълтите жилетки".

Ванеса, жителка на Кале: "Проблемът,е че трябва да ходим на работа и те трябва да го имат предвид.Не съм на постоянен договор и имам нужда от тази работа заради мен и детето ми".

Протести имаше и в отвъдморския френски департамент, остров Реюнион.