НОВИНИ

Блокираха пътя на Александър Вучич до косовското село Банье

Сръбският президент Александър Вучич не успя да стигне до населеното със сърби косовско село Банье, пътят до което беше блокиран от около 200 ветерани от Косовската война през 1998-1999 г., съобщават световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
13:47, 09.09.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света
блокираха пътя александър вучич косовското село банье

Протестиращите блокираха пътя към селото, издигнаха барикади и запалиха автомобилни гуми, като издигнаха лозунги, с които поискаха Вучич да се извини за "извършените престъпления и за кланетата в Косово". Според ТАСС албанците изцяло са обградили населеното със сърби село.

Първоначално Вучич изрази намерение все пак да стигне до Банье по обиколен маршрут, но впоследствие, както съобщи Асошиейтед прес, премиерът на Косово Рамуш Харадинай оттегли разрешението на правителството за посещението на сръбския президент в селото и в областта на Дреница.

Според самия Вучич, цитиран от АП, на мястото на барикадите около Банье са били чути изстрели. Сръбският президент е заявил: "Аз не обичам оръжията, но ние няма да позволим на никого да тормози сърбите в Косово". Той не е посочил какъв точно отговор има предвид, но е казал, че не призовава за въоръжаване на косовските сърби.

Поради невъзможността да дойде лично, Вучич се обърна към жителите на сръбското село по телефона. "Много съжалявам, че не можах да дойда, защото властите в Прищина не го искаха", е казал Вучич, съобщава АП и допълва, че някои жени в Банье са плакали, докато са слушали гласа на сръбския президент. Вучич е отправил критика към мироопазващата мисия на НАТО КейФОР, че не предотвратила блокадата на пътя.

КейФОР заяви в комюнике, че сигурността на Вучич по време на посещението му в Косово не е заплашена въпреки блокадата. В съобщението се казва, че силите на НАТО в Косово работят с косовските власти за мирното вдигане на блокадата около село Банье.

В Белград сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович е заявил, че осигуряването на посещението на Вучич в Банье е било важно за престижа на международната общност в Косово, информира АП.

Според сръбската национална телевизия, цитирана от ТАСС, организатор на блокадата е бившият боец на Армията за освобождение на Косово и настоящ председател на косовския парламент Кадри Весели.

Посещението на сръбския президент в Косово вчера и днес беше разрешено от косовските власти след натиск от страна на ЕС и на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германски младеж е убит при сбиване с мигранти от Афганистан
Германски младеж е убит при сбиване с мигранти от Афганистан
8 души са задържани след протестите в Солун
8 души са задържани след протестите в Солун