НОВИНИ

Блокирането на Балканския маршрут е рисково за страната ни

Външният министър Даниел Митов настоява в документа, който се обсъжда на европейско ниво, специално да бъдат записани границите ни с Турция и Гърция и територията на Черно море с гаранция да не бъде допуснато те да се превърнат в алтернативни трасета за бежанците. Повод за такъв риск според него е затварянето на така наречения Балкански маршрут. Военният министър Николай Ненчев беше категоричен, че ситуацията по границите засега е спокойна и не се наблюдава бежански поток, който да се е насочил към България.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:20, 11.03.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Като непроменена и спокойна засега описват двамата министри ситуацията по границата. И двамата обаче не отричат, че блокирането на Балканския маршрут е рисково за страната ни, но България е готова за реакция.

Даниел Митов, министър на външните работи: В тази ситуация никой не е застрахован от нищо. Така че ние сме подготвени, за да посрещнем всякакъв вид риск и не смятам, че има повод за някакви притеснения в момента

Николай Ненчев, министър на отбраната: По последна информация в Гърция има над 36 хиляди бежанци, около 2-3 хиляди продължават да навлизат, положението е изключително тежко, обезпокоени сме.

И в кулоарите и пред депутатите външният министър беше категоричен, че алтернативните маршрути за бежанците трябва да бъдат пресечени със съвместните усилия на Алианса. Той настоява в документите ,които се подписват на европейско ниво да бъдат включени границите ни с Турция, Гърция и Черно море. Припомни, че от няколко дни се провежда оперативна съюзническа операция в Егейско море по пресичане на трафика на бежанци. България очаква анализ от тази операция.

Даниел Митов, министър на външните работи: Да се оцени рискът от това дали престъпните мрежи, занимаващи се с трафик на хора няма да пренасочат усилията си в посока сухопътните граници между България и Турция, между Турция и Гърция и Черноморския басейн. Настояваме да бъдат формулирани опции за съюзни действия в случаи на масирана бежанска вълна през сухопътните граници на страните от Югоизточния фланг-България, Гърция, Турция.

Даниел Митов настоява още, ако се стигне до решение за постигане на някакъв вид визова либерализация с Република Турция, то предварително да се посочи дата кога точно ще започне да изпълнява споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. Министърът на отбраната е категоричен, че информация по отношение на бежанците се обменя непрекъснато.

Николай Ненчев, министър на отбраната: Правим всички възможно да следим, да обследваме обстоятелствата не само около българската граница във и около бежанските центрове в Гърция, Сърбия, Македония, Словения, Хърватска, за да предприемем конкретни действия ,ако има промяна в средата.

Военният министър е убеден, че заедно и под ръководството на МВР са готови да реагират в случай на усложнена ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Становище на Бизнес съвета към СЕУ за законопроекта за електронна идентификация
Становище на Бизнес съвета към СЕУ за законопроекта за електронна идентификация
Другите новини
Другите новини