НОВИНИ

Блокираните в Румъния българи се завърнаха у нас

Повечето блокирани на летището в румънския град Тимишоара българи се прибраха у нас. Първите 63-ма пасажери пристигнаха днес следобед с автобуси на летище "Пловдив". 93-ма кацнаха тази вечер в България с правителствения Еърбъс. Само 11 пътници все още пътуват към дома. Снощи, с полет на "Райънеър" от Лондон, българите трябвало да кацнат на летището в Пловдив. Заради лошото време, полетът е пренасочен първо към летище "София", но впоследствие е кацнал в Румъния. Днес към външното ни министерство беше сформиран кризисен щаб, който се зае със случая.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:22, 27.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Отново у дома. Забързани с куфарите си групата от около 63 българи, потеглили на опасното пътуване с автобуси от Румъния към България пристигнаха невредими в Пловдив.

Петко Проданов: Там останаха по-безпомощните хора, така да се каже. Не щяха да пътуват толкова дълго време, защото маршрута - не щяха да пътуват толкова дълго време, всички казваха, че пътят е затворен и ние тръгнахме на риск.

На летището в Тимишоара останаха 120 души, сред тях малки деца, бременна жена и хора с хронични заболявания, всички те са настанени в една от залите на летището в румънския град.

Величка Божерикова е една от останалите в Тимишоара.

Величка Божерикова: Защото автобусите бяха в окаяно състояние. Шофьорите категорично казаха, че не поемат отговорност за нито един от пътниците, че ги е страх. В един автобус се качиха четирима шофьора. Те не искаха даже да карат, но ги задължиха от тяхната фирма да тръгнат на този път. прес.От Министерството на вътрешните работи ни посъвтеваха да не пътуваме с автобуси. И не само от там. От доста места получих имейли.

Блокираните българи все пак са получили по три ваучера за храна и освежителни напитки. Това се посочва и в отговора на "Райънеър" на запитване на "По света и у нас" по казуса.

След сформирането на кризисен щаб към външното ни министерство, стана ясно, че за сънародниците ни ще бъде изпратен правителственият Ербъс. 93 души са качени на борда, като за последното място е теглен жребии. За останалите 11 се намерени други варианти за връщане в България. Пътниците от злополучния полет казват, че ще си търсят правата.

На помощ на сънародниците ни се притекъл почетният консул на България в Румъния - Георги Наков.

Георги Наков: Естествено тези, които са в самолета, са благодарни, другите, които още чакат естествено не са много щастливи. Но поне част от проблема е решен. Някои от тези хора пътуват вече повече от 24 часа, естествено, и малко са изморени. Надяваме се тяхна одисея да приключи.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студ скова Европа
Студ скова Европа
Военнослужещи от Сухопътни войски помагат на бедстващи в Североизточна България
Военнослужещи от Сухопътни войски помагат на бедстващи в Североизточна България