Защо Българският лекарски съюз (БЛС) е недоволен от проекта на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и какво ще отстояват лекарите за бъдещия бюджет, който касае пациентите - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

По думите на д-р Маджаров, фундамент в бюджета е прехвърлянето на средства в различните сектори на здравеопазването, като по този начин ощетени могат да бъдат пациентите.

Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз: Ако има 225 милиона за общопрактикуващи лекари, те не могат да ги усвоят до края на годината, защото има нормативна база която не може да бъде изпълнена. Тази икономия се използва за изплащане на други дейности. Според нас е редно тази дейност да се изплати там, където е гласувал парламентът, защото в противен случай лишаваме гражданите от профилактика или пък от достъп до лечебни заведения, ако се отнася за бюджета на болниците.

Бюджетът не трябва да позволява да се прехвърлят средства от едно перо към друго перо. Това което е гласувал парламентът в даденото направление, трябва да се използва само за него, а не за други сектори, категоричен е д-р Маджаров.

От Български лекарски съюз очакват в четвъртък на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси да бъдат изчистени спорните аспекти във финансовата рамка на Здравна каса.

Ако това не се случи, Националният съвет няма да участва в подписване на Анекс при това положение и няма да носи отговорност за бюджета следващата година, допълни още д-р Маджаров.

Надзорният съвет на Здравната каса прие проектобюджета за 2019 г.

Надзорният съвет на Здравната каса прие проектобюджета за 2019 г.

В него са предвидени 490 милиона лева повече в сравнение с тази година. Здравната вноска остава 8%. Увеличават се парите за болници, лични лекари, изс...