67-мият събор на Българския лекарски съюз реши да бъде подписан Националния рамков договор за 2018 г. за финансиране на болничната и извънболничната помощ. Решението беше взето въпреки апела на финансовия министър Владислав Горанов подписването да се отложи докато се уточни какви са задълженията на Здравната каса към чужди фондове.

Лекарският събор гласува да бъде подписан новия рамков договор с Касата с 229 гласа "за" , 28- "против" и 7 "въздържал се". Той е делегирал права на десетима представители на Управителния съвет да осъществят подписването.

Венцислав Грозев - председател на Българския лекарски съюз: При параметрите, които са постигнати в преговорния процес със Националната здравноосигурителна каса.С други думи финансови и текстови.Това, което е постигнато до настоящия момент и прието от Надзорния съвет и УС на БЛС като текстове промени в бъдещия Национален рамков договор за 2018 г. и финансови параметри по силата на Закона за бюджета на НЗОК, в тези стойности договорът да бъде подписан.

Един милиард и 824 млн. ще са парите за болнична помощ, 214 млн. и 300 хиляди в извънболнична първична помощ и 229 млн. и 300 хиляди в специализираната извънболнична помощ, уточни още Грозев. Ръководствата на Съюза и Касата се разбраха да се увеличат цените на над 130 клинични пътеки, за което са предвидени близо 150 млн. лева.

Договорът трябва да бъде подписан до края на месеца и да влезе в сила от 1 април. Във връзка с напрежението в сектора и вмешателството на министър Владислав Горанов в преговорния процес лекарите приеха официална декларация, че здравето на пациентите не може да бъде рискувано с фискални цели.