НОВИНИ

БЛС ще преговаря с НЗОК за по-високи цени на някои от клиничните пътеки

На извънреден събор на Българския лекарски съюз ръководството на организацията получи мандат да преговаря със Здравната каса за по-високи цени на някои от клиничните пътеки - най-вече в областта на детското и майчиното здравеопазване. Принципно съгласие за повишаване на цените беше постигнато на среща при премиера в началото на май. За целта ще бъдат разблокирани 50 милиона лева от резерва на Националната здравноосигурителна каса.

bnt avatar logo
от В. Григоров, Е. Стойчева
19:00, 12.05.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

По време на преговорите със Здравната каса, които ще започнат утре, Българският лекарски съюз ще настоява възможно най-скоро да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца и бременни, както и в областта на пулмологията.

Според председателя на лекарския съюз доктор Иван Маджаров, никога не се е случвало по средата на годината да се вдигат цени на медицински услуги. В повечето случаи резервът е отивал за заплащане на свръх разходи, обясни доктор Маджаров.

доктор Иван Маджаров - председател на БЛС: Тука става въпрос за 50 милиона от резерва на НЗОК, който всяка година е гласуван като 3% от общия бюджет на НЗОК. 50 милиона от този резерв се отпускат за да повишим цените на клиничните пътеки.

Новите цени се очаква да влязат на първи юни. Ще се иска и въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. Председателят на лекарския съюз посочи, че ще настояват и за повишаване на прегледа в специализираната извънболнична медицинска помощ, а ако се постигне и повишение на първичния преглед в специализираната медицинска помощ, ще бъде много добре.

доктор Иван Маджаров - председател на БЛС: Чрез клиничните пътеки ние осигуряваме по-висок приход на лечебното заведение, съответно и по-високи възнаграждения за колегите.

Според доктор Маджаров повишаването на цените на клиничните пътеки е единственият регламентиран начин за финансиране на болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осветиха обновения купол на българската църква „Св. Георги в Одрин
Осветиха обновения купол на българската църква „Св. Георги" в Одрин
Циципас отстрани Надал в Мадрид, на финал го чака Джокера
Циципас отстрани Надал в Мадрид, на финал го чака Джокера