На извънреден събор на Българския лекарски съюз ръководството на организацията получи мандат да преговаря със Здравната каса за по-високи цени на някои от клиничните пътеки - най-вече в областта на детското и майчиното здравеопазване. Принципно съгласие за повишаване на цените беше постигнато на среща при премиера в началото на май. За целта ще бъдат разблокирани 50 милиона лева от резерва на Националната здравноосигурителна каса.

По време на преговорите със Здравната каса, които ще започнат утре, Българският лекарски съюз ще настоява възможно най-скоро да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца и бременни, както и в областта на пулмологията.

Според председателя на лекарския съюз доктор Иван Маджаров, никога не се е случвало по средата на годината да се вдигат цени на медицински услуги. В повечето случаи резервът е отивал за заплащане на свръх разходи, обясни доктор Маджаров.

доктор Иван Маджаров - председател на БЛС: Тука става въпрос за 50 милиона от резерва на НЗОК, който всяка година е гласуван като 3% от общия бюджет на НЗОК. 50 милиона от този резерв се отпускат за да повишим цените на клиничните пътеки.

Новите цени се очаква да влязат на първи юни. Ще се иска и въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. Председателят на лекарския съюз посочи, че ще настояват и за повишаване на прегледа в специализираната извънболнична медицинска помощ, а ако се постигне и повишение на първичния преглед в специализираната медицинска помощ, ще бъде много добре.

доктор Иван Маджаров - председател на БЛС: Чрез клиничните пътеки ние осигуряваме по-висок приход на лечебното заведение, съответно и по-високи възнаграждения за колегите.

Според доктор Маджаров повишаването на цените на клиничните пътеки е единственият регламентиран начин за финансиране на болниците.