НОВИНИ

Блумбърг: САЩ ще спазят Парижкото споразумение и без федералното правителство

Изненадващо посещение на американския милиардер Майкъл Блумбърг в Париж. Причината - заявката на американския президент Доналд Тръмп САЩ да напуснат Парижкото споразумение за климата. Снощи Блумбърг се срещна непредвидено с френския президент Макрон и го увери, че въпреки решението на Вашингтон да напусне споразумението за климата, страната му ще изпълни ангажиментите си. Бившият кмет на Ню Йорк и специален пратеник на ООН за климатичните промени изтъкна, че емисиите на парниковите газове зависят повече от гражданите, градовете и бизнеса, отколкото от федералното правителство.

bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 03.06.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Американското правителство може и да се оттегли от Парижкото споразумение за климата, но не и американският народ, заяви Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк и настоящ специален пратеник на ООН за климатичните промени.

Майкъл Блумбърг - специален пратеник на ООН по климатичните промени: Искам светът да знае - Съединените щати ще изпълнят парижките договорености и чрез партньорство между градове, щати и бизнеса ще се стремим да останем част от този процес.

Блумбърг обяви, че собствената му фондация ще координира американските усилия и ще осигури 15-те милиона долара, които секретариатът на ООН по климатичните промени губи при оттеглянето на Вашингтон. Парижкото споразумение е необратимо, увери домакинът Макрон след срещата, на която присъства и кметът на Париж Ан Идалго.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Правителството на една голяма страна се отказа от ангажиментите си по климата, но едно правителство не обобщава цяла нация. Появиха се нови политически, икономически и граждански актьори. Възникват хиляди обещаващи инициативи и ние ще ги подкрепим и ще се борим на тяхна страна. Това, което можеше да ни отслаби, ще ни направи по-силни.

Индия е готова и да отиде и по-далече от Парижките споразумения, стана ясно днес след среща на Макрон с гостуващия индийски премиер Нарендра Моди. Голяма част от разговорите беше посветена на климатичните промени.

Макрон стана днес най-четеният французин в историята на Туитър с посланието "Да направим планетата ни отново велика" - перифраза на предизборния лозунт на Тръмп за Америка.

Посланието беше разпространено и на английски - прецедент в практиката на Елисейския дворец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Професия журналист“: Клуб по Творческо писане в училище „Христо Ботев“ – Русе
„Професия журналист“: Клуб по Творческо писане в училище „Христо Ботев“ – Русе
Депортираха мароканец, заподозрян в подготвяне на атентат в Германия
Депортираха мароканец, заподозрян в подготвяне на атентат в Германия