НОВИНИ

БНБ: Отпускането на нови кредити не трябва да расте по-бързо от доходите

Отпускането на нови заеми както на фирмите, така и на хората не трябва да се увеличава по-бързо отколкото растат доходите им, защото това може да затрудни връщането на кредитите в бъдеще, предупреждават от Българската народна банка. Институцията публикува доклада си за третото тримесечие на миналата година, където отчита по-голям от очаквания ръст на кредитите както за предприятията така и на ипотечните за гражданите.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:31, 25.01.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Българската народна банка е отчела, че кредитите имат все по-голямо значение в структурата на активите на банките у нас като увеличението за третото тримесечие на 2018 г. е с 1,4 млрд. лева до 60,3 милиарда.

БНБ съветва банките да запазят кредитните си стандарти при отпускане на нови заеми, както за населението така и за фирмите, за да се гарантира, че няма да бъде създадена бъдеща финансова нестабилност при рязко поскъпване на лихвите или при стагнация на българската икономика.

Десислава Николова, Институт за пазарна икономика: Има тенденция за ускоряване на банковия кредит като според последната статистика на централната банка ръстът на кредитите е около 10% на годишна база. Основната причина за тези препоръки е очакването и все повечето прогнози за забавянето както на европейската така и на българската икономика. Т.е. очакванията са че все повече хора няма да могат да обслужват своите кредити и затова централната банка излъчва тези предписания своевременно.

Според банкери обаче хората не трябва да се притесняват, рязко ограничаване на кредитите няма да има, напротив в момента ръста на отпускането на заеми се дължи на увеличението на доходите и нарастването на заетостта, както и на цените на имотите.

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България: Централната банка казва, че процесът не трябва да излиза извън нормалните рамки, той трябва да върви в един разумен порядък близък до растежа на заплатите и имотите и търговските банки не трябва да разхлабват кредитните стандарти.

Не се очаква и рязко вдигане на лихвите, категоричен е Андронов. Въпреки това внимание на съветите на централната банка трябва да обърнат както самите кредитни институции, така и отделните хора.

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България: Оптимизмът не е лошо да го има, но трябва да е добре премерен и съобразен с дългите срокове на един ипотечен кредит, защото при ипотечното кредитиране ръста е най-съществен.

От БНБ напомнят, че тази година ще премине под знака на преглед на активите и стрес тестове на най-големите ни банки, което е свързано с бъдещото влизане на страната ни в чакалнята за еврозоната и банковия съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов приветства ратификацията на Договора от Преспа в Гърция
Премиерът Борисов приветства ратификацията на Договора от Преспа в Гърция
13 служители на Спешна помощ в Горна Оряховица подадоха молби за напускане
13 служители на Спешна помощ в Горна Оряховица подадоха молби за напускане