НОВИНИ

БНБ пуска нови банкноти от 100 лева

Нова банкнота от 100 лева влиза в обращение 4 дни преди Нова година - на 28-ми декември. Тя ще е с допълнителна, по-силна защита. Старите банкноти от 100 лева ще останат в обращение.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
14:20, 14.12.2018 (обновена)
10448
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Банкнотата от 100 лева е единствената, която няма нова емисия вече 15 години - от 2003-та. На всички останали - от 50, 20, 10 и дори 5 лева защитата е повишавана през годините. Това обаче не прави столевката по-уязвима, защото тя по принцип се фалшифицира трудно. За 2018-та е засечен само един такъв опит и той е пресечен без банкнотата да попадне в търговската мрежа.

Калин Христов - подуправител на БНБ: "Днес представяме първата банкнота от 100 лева от новата серия. В следващите три години ще представим в последователен ред 50, 20, 10 и 5."

;

От БНБ описаха и някои от новите защитни елементи в банкнотата - допълнителен знак за незрящи, мастило с оптичен ефект, осигурителна нишка и воден знак с висока резолюция. Част от високотехнологичната защита е нова холограмна лента.

Стефан Цветков - гл. касиер на БНБ: "Нова холограмна лента с оптични ефекти, които се редуват при промяна на ъгъла на наблюдение - изображение на еделвайс и профила на Алеко Константинов. Цветен холограмен портрет на Алеко Константинов - детайл от паметника на Алеко Констнтинов, променящ цвета си от смарагдово зелено към сапфирено синьо."

Научихме дори, че ако искате да експериментирате с капка вода върху вашите стотачки - старата ще попие водата, докато при новата капката ще остане на повърхността. Дали вие ще рискувате с този експеримент вече е въпрос на благосъстояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха коледния базар в Страсбург
Отвориха коледния базар в Страсбург
Парламентът на Косово гласува за създаването на армия от 5000 души
Парламентът на Косово гласува за създаването на армия от 5000 души