Българската народна банка пуска в обръщение нова банкнота с номинал 50 лева. По цвят и размери тя съвпада с досега действащите в обръщение емисии от 1999 година и 2006 година. Сериозни подобрения обаче има на нивото на защита.

Основната причина за пускането на новата емисия е повишаване на сигурността.

Новата педесетолевка ще влезе в обръщение на 1 ноември.

Новата банкнота е с лаково покритие. На лицевата й страна отново има портрет на Пенчо Славейков, добавен е знак за незрящи хора - в долния десен ъгъл са поставени два релефни срещуположно разположени триъгълника. А малко над тях в средата на банктнотата четири дебели иседем тънки релефни линии. Нова е и холограмната лента, която съдържа скрити знаци, разпознаваеми при наклон.

На Обратната страна на банктнотата е поставена осигурителна нишка със същия ефект пламък.

Според данни на Централната банка именно банктнотите с номинал 20 и 50 лева са и най-фалшифицираните и затова е нужно непрекъснато да се обновяват техниките за тяхната защита. От миналата година в обръщение е и нова банкнота с номинал 100 лева. Досега не е хванато нито едно нейно копие, и според БНБ основната причина за това е високото ниво на защита. С такова високо ниво на защита е и новата 50-олевка.

При промяна на ъгъла на наблюдение в холограмната лента се появяват изображения на птица, падащ Икар, цветен холограмен портрет на Пенчо славейков, книга, която променя цвета си от златисто към зелено, добавен е и променящ цвета си пламък отдолу- нагоре.

Числото 50 също е написано с променящо се цвета си мастило. При ултравиолетова светлина излизат на яве и скрити знаци - на лицевата страна - изображението на перо, серийните номера, подписите на управителя и главния касиер.

Стефан Цветков: На обратната страна отново в червено, фигурата на поетесата Мара Белчева, в синьо изображението на Пенчо Славейков, в жълто-зелено книга с перо и две изображения на числото 50.

При разглеждане с инфрачервена светлина се вижда половината от портрета на Пенчо Славейков.

БНБ е напечатала 31 млн. екземпляра от педесетолевката, които ще влизат в обръщение постепенно. От банката отчитат и съществуващия в глобален мащаб парадокс - независимо че нарастват електронните разплащания, ръст има и при търсенето на хартиени пари.

Калин Христов: Единият фактор са нулевите, а вече и отрицателни лихви, които на практика стимулират хората да използват банктноти, да спестяват в банкноти.

Вторият ефект, който винаги ще съществува, е исторически за преференцията към банктнотите е анонимността при плащанията, тоест хората, които искат да направят плащане, което да остане анонимно - те винаги ще използват банкноти.

Христов коментира и, че печатането на нови банкноти не означава, че се готвим за отлагане на влизането в еврозоната.

Калин Христов: Не можем да кажем на населението, ние сега няма да си защитаваме банкнотите, защото вероятно някои ден ще ги заменим с евро и хората да понесат загуби тъй като някои е фалшифицирал българските банкноти, това е несериозен аргумент.

Старите емисии на петдесетолевката от 99 и 2006 година остават в обръщение до отпадането им поради изхабяване.

Догодина предстоят нови емисии и на банкнотите от 20, 10 и 5 лева.