НОВИНИ

БНР и "Музикаутор" ще търсят компромисен вариант в края на седмицата

От началото на 2017 година БНР няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от "Музикаутор". Това стана, след като двете страни не постигнаха споразумение за размера на авторските възнаграждения, дължими от БНР. Според генералния директор на Националното радио Александър Велев за медията е непосилно да плати увеличението на субсидиите от 3 и половина пъти, или 1 милион и 200 000 лева. Ясен Козев, председател на управителния съвет на "Музикаутор", отговори, че субсидията от 1%, която БНР плаща в момента е изключително ниска и увеличаването е наложимо. В края на седмицата ще има среща между БНР и "Музикаутор", на която двете страни ще се опитат да намерят компромисен вариант.

bnt avatar logo
от БНТ
11:11, 04.01.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Ясен Козев, председател на управителен съвет на "Музикаутор": 1% от субсидията е БНР, но тук без да звучи като хвърлена топка към Вас, г-н Велев, това е наистина най-ниският процент в света, ще го кажа малко на шега, но в Европа. Ние не получихме нито една обратна връзка, нито една буква написана, която да пристигне в "Музикаутор" в БНР.

БНТ: Имаше ли или нямаше обратна връзка от страна на БНР?

Александър Велев, генерален директор БНР: Естествено, че имаше. Имало е три срещи, като в трите срещи "Музикаутор" са си настоявали на своите 4.5%. Когато се водят едни разговори, човек не използва силови методи. "Музикаутор" използва силов метод, с една нотариална покана и със забраната да излъчваме тяхна музика. Ние можехме да продължим да излъчваме тяхна музика, ако те имаха добрата воля и да продължим разговорите и да стигнем, така или иначе. Ние сигурно ще стигнем до споразумение, но не беше този пътят, по който трябва да се работи. Този път с нотариална покана, малко прилича на времето на 90-те години с бухалките.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 90% от асансьорите в Русе тепърва ще се оборудват с разговорни устройства
Близо 90% от асансьорите в Русе тепърва ще се оборудват с разговорни устройства
Забранява се ловът на пернат дивеч на територията на цялата страна
Забранява се ловът на пернат дивеч на територията на цялата страна