НОВИНИ

БНР сезира КЗК за нарушение на "Музикаутор"

БНР е изпратило до Комисията за защита на конкуренцията искане за образуване на производство за установяване на нарушение и налагане на санкция срещу "Музикаутор", заради злоупотреба с по-силна позиция при договаряне, съобщи радиото.

bnt avatar logo
от БТА
22:56, 16.01.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Още
бнр сезира кзк нарушение музикаутор

Сдружението за колективно управление на права прекрати едностранно договора с БНР и забрани в ефира да звучи музика, чиито авторски права се държат от "Музикаутор", припомнят от медията.

В искането, подадено днес от генералния директор на БНР Александър Велев, се излагат фактите по казуса. "Музикаутор" нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя БНР в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии. Възползвайки се от по-силната си позиция, "Музикаутор" едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, като получава непропорционално голяма част от възнаграждението за ползване на авторски права за музикални произведения само от БНР, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че сдружението изисква неколкократно повишаване на заплащаното от радиото възнаграждение без ясни мотиви и икономическа обосновка и се възползва от по-силната си позиция, като се опитва да принуди БНР да приеме неизгодни условия.

КЗК вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. "Музикаутор" представлява над 95 на сто от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР, посочва медията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна серия от открити уроци на акушерки
Започна серия от открити уроци на акушерки
Откриха стрелба по автобус в София
Откриха стрелба по автобус в София