НОВИНИ

БНТ2 излъчва филма "Шест жени" по повод 30-тата годишнина от първите екопротести

На 27 септември (сряда) от 18:00 часа БНТ2 ще излъчи филма на режисьора Владимир Кондов „Шест жени“. Документалната лента разказва за русенските майки, организирали протестите срещу хлорните обгазявания на града през 80-те години на миналия век. Филмът проследява кошмара, на който са подложени русенци в продължение на 8 години и който провокира гражданската активност за първи път след 1944 година. Организатор на първият протест в съвременната българска история са шест жени, чиито имена днес малко хора помнят.

бнт2 излъчва филма шест жени повод тата годишнина първите екопротести
bnt avatar logo
от БНТ
16:56, 26.09.2017
Чете се за: 00:23 мин.
Още

През следващия месец на сесия на Общинския съвет със званието „Почетен гражданин на Русе“ ще бъдат удостоени Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева (посмъртно), Стефка Монова, Евгения Желева (посмъртно), Албена Велкова, както и присъединилата се малко по-късно към тях известна общественичка майка на шест деца Мария Варамезова (посмъртно).

Филмът на телевизионен център Русе разказва за силата и решимостта на шестте жени, организирали първите екопротести у нас, за ролята им за спасяването на района от екологичната катастрофа, но и за промените, настъпили в България след края на 1989 год.

Филмът „Шест жени“ е заснет през 2005 г.

Негови автори са Детелина Каменова и Веселина Антонова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лили Иванова гост в Панорама. Този петък. 21.00 ч.
Лили Иванова гост в "Панорама". Този петък. 21.00 ч.
Николай Нанков: 2018 ще е решаваща за строителството на АМ Струма
Николай Нанков: 2018 ще е решаваща за строителството на АМ "Струма"