НОВИНИ

"Попитай ме защо съм в синьо"

Днес се провежда световна кампания, посветена на месеца за борба с рака на дебелото черво. В България инициативата се организира за трета поредна година от Федерация „Български пациентски форум“, член на международната организация Colon Cancer Alliance. Официален гост на събитието ще бъде г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, а БНТ се включва като медиен партньор в инициативата.

попитай съм синьо
bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 04.03.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Между 20:00 и 21:00 часа на 4 март сградата на Българската национална телевизия на ул. „Сан Стефано“ 29 ще бъде осветена в син цвят, а водещите на обществената медия ще носят отличителен знак – синя лента.

Събитието е част от световната кампания, посветена на месеца за борба с рака на дебелото черво (месец март). В България инициативата се организира за трета поредна година от Федерация „Български пациентски форум“, член на международната организация Colon Cancer Alliance. Официален гост на събитието ще бъде г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, а БНТ се включва като медиен партньор в инициативата.

По традиция всяка година в първия петък от месеца в синьо осветява значима сграда по света. В България за първи път е осветено Столичното кметство през 2015 г.

Синият цвят е избран за символ на тази кампания, така както розовият символизира борбата с рака на гърдата. Чрез него хората по света изразяват своята съпричастност към страдащите от коварната болест.

Тази година кампанията преминава под мотото „Попитай ме защо съм в синьо“/Ask me why I’m BLUE.

Преди повече от 15 години Световната здравна организация обявява месец март за Colon Cancer Awareness Month – световен месец за борба с рака на дебелото черво. В инициативата се включват пациентски и онкологични организации от цял свят, за да се даде по-високо ниво на информираност и превенция от това злокачествено заболяване. Световно признати и популярни личности като Бил Кинтън и Мерил Стрийп, стават подръжници и говорители на информационни кампании за предварителен скрийнинг.

Още за кампанията и борбата с рака на дебелото черво може да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Година след изчезването на малайзийския самолет искат да продължи търсенето му
Година след изчезването на малайзийския самолет искат да продължи търсенето му
Наско Сираков остава в болница още няколко дни
Наско Сираков остава в болница още няколко дни