Журналисти от водещи грузински медии се срещнаха и разговаряха със свои колеги от Българската национална телевизия. Посещението в обществената медия е в рамките на програмата за обмен на опит, чийто домакин е Дипломатическия институт при Министерството на външните работи. Визитата на грузинските журналисти, работещи по темата НАТО и въпроси на сигурността, е част от инициативите на българската дипломатическа мисия в Тбилиси.

Представителите на грузинските медии проявиха специален интерес към работата на репортерите на БНТ, които имат опит в отразяване дейността на европейските институции.

С международните редактори Тоня Димитрова и Цветелина Тодорова гостите коментираха професионалните предизвикателства при работа в горещи точки на света.


Журналистите от Грузия, чието население е мултиетническо, се запознаха и с работата на екипа, който подготвя емисиите новини на турски език – Мина Радойкова, Иззет Исмаилов и Селями Хасан.


Акцент в представянето на БНТ бе работата над проекта, финансиран със средства на Европейския парламент - „Европа 20ПЕТ“. Журналистите Надя Обретенова и Александър Марков разкриха подробности от работата над поредицата от документални филми „Българското пътуване в Европа“, която е част от проекта на БНТ. Директорът на дирекция „Информация“ в БНТ – Константин Кисимов, запозна чуждестранните журналисти с ангажиментите на обществената телевизия като домакин-разпространител на картина и звук от събитията на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. (т. н."host broadcaster").


Страната ни е партньор с Грузия в рамките на ООН, Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Преди две години Народното събрание ратифицира Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция между правителствата на двете държави. Документът регламентира различни форми на партньорство в областта на укрепването на административния капацитет на Грузия, в сферата на стратегическата комуникация и публичната дипломация, свободната търговия и визовата либерализация. В споразумението е отделено специално внимание на сътрудничеството, насочено към разширяване на обществената информираност по въпросите, свързани с Европейския съюз и общите европейски ценности.