НОВИНИ

БНТ отбелязва 140-ата годишнина от обявяването на София за столица

На 3 април 1879 г. депутатите от Учредителното събрание във Велико Търново единодушно избират София за столица на Княжество България.

бнт отбелязва 140 ата годишнина обявяването софия столица
bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 28.03.2019
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

На 1 април (понеделник) в студиото на предаването „История.БГ“ кметът на столицата Йорданка Фандъкова, заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов, архитект доц. д-р Валентина Върбанова от Регионалния исторически музей - София и проф. Петър Стоянович ще преведат зрителите през годините, когато започва нов етап в историята на София и ще разкажат интересни факти за превръщането на един град, като всички останали в България, в столица и емблема на страната ни.

Предложението за избора на София прави един от първите български историографи, съосновател на Българската академия на науките проф. Марин Дринов. Преди близо век и половина мотивите, които приемат депутатите от Учредителното събрание са стратегическото положение и потенциала за икономически растеж.

През 1879 г. София става столица с малко под 12 000 жители, 2 училища и 10 хана. Предаването ще проследи различни етапи от преобразяването на града в различните исторически периоди и ще припомни съдбите на личности, чиито имена остават тясно свързани с развитието на града и неговите символи. Дискусията ще включи и кметовете на столицата, които въпреки трудностите, критиките и директната съпротива са успявали да развиват града и да чертаят неговите перспективи.

През първите няколко десетилетия след Освобождението в София са построени едни отнай-импозантните сгради, които оформятоблика на града - Народното събрание, Народният театър "Иван Вазов", Централната минерална баня, зданията наАкадемията на науките, Софийският университет "Св. Климент Охридски", Народната библиотека, храм-паметникът "Св. Александър Невски" и др. В понеделник „История.БГ“ ще припомни градските традиции от следосвобожденска София, светските соарета, балканския колорит в елегантна европейска кройка и пепелищата на бомбардировките.

Водещ на „История.БГ“ в понеделник (1 април) от 21:00 часа е Георги Ангелов.

На 4 април (четвъртък) от 21:00 часа по БНТ1 е телевизионната премиера на документалния филм „105 минути София - историята на града“. Продукцията, която е финансирана по програма „Култура“ на Столична община, представя интересни подробности за различните исторически етапи от живота на столичния град – от първите открити артефакти в софийското поле, датирани от 6000 г. пр. Хр. до наши дни. Лентата припомня откритията в археологията, разказва за архитектурните емблеми на София, за творческия заряд, който столицата носи и днес, за най-ярките обществено-политически събития и за хората, оставили следа в осемхилядната история на града.

Пълнометражният документален филм включва кратки възстановки, архивни кадри и съвременни визуални решения, които ще помогнат на зрителите да видят как е изглеждала древна Сердика, Римския амфитеатър, строежа на църквата „Св. София“, средновековната крепост Средец и малкото запуснато градче София, в годината, когато става столица.

В петък (5 април) предаването на БНТ2 за градските забележителности „10 000 крачки“ ще разкаже интересните истории на софийските мостове. Екипът предлага интересна разходна по поречието на Перловска, Владайска, Княжевска, Боянска – реките, които пресичат столичния град и разказва за най-старият запазен мост в София - Александровския. Издигнат е през 1880 г. и до днес сводовият камък носи монограма на княз Александър Батенберг. Водещата Йоанна Драгнева разкрива тайната, която пазят лъвовете, от двете страни на моста, построен в памет на загиналите за Освобождението. Петъчната разходка на „10 000 крачки“ преминава по някогашния път за Цариград и припомня имената арх. Антонин Колар и инж. Вацлав Прошек - създатели на друга архитектурна забележителност на София – Орлов мост. Имената на творци като Величко Минеков, Младен Миладинов, Димитър Даскалов и Величка Балиева са свързани със скулптурните групи на моста срещу Националния стадион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управленски рокади: Даниела Дариткова е новият председател на ПГ на ГЕРБ
Управленски рокади: Даниела Дариткова е новият председател на ПГ на ГЕРБ
Установена е самоличността на загиналите при пожар в психодиспансера в Пловдив
Установена е самоличността на загиналите при пожар в психодиспансера в Пловдив