Българската национална телевизия с награда за принос към българската култура и изкуство. По случай своята 60-годишнина обществената телевизия получи отличието "Златно перо". Наградата се присъжда в навечерието на 24 май от „Кантус Фирмус" и галерия „Макта".

Телевизията превръща големите таланти в любимци на България, защото където и да сме пред екрана се чувстваме близо до звездите. Присъствието им отброява повече от 900 часа, посветени на културата само през изминала година.

Анна Яковлева, програмен директор на БНТ1: Да бъде показвана българската култура е нещо, което ние спазваме като традиция от 60 години. Ако го правим недостатъчно според вас, критикувайте ни! Това означава, че ни гледате, а за нас това е много важно и че имате нужда културата и духовността в България, която казват, че се загубвала да има къде да бъде показвана.
БНТ с празнична програма за 24 май

БНТ с празнична програма за 24 май

Със специална празнична програма БНТ ще отбележи Деня на българската просвета и култура 24 май. Специалната програма "Азбука на надеждата" започва в 9...

Неслучайно голяма част от носителите на "Златното перо" са и част от 60-годишната история на БНТ. Сред тях е бившият генерален директор Стефан Димитров, който днес се обърна към всички, които заслужават тази награда.

Стефан Димитров, композитор и бивш ген. директор на БНТ: Искам да им пожелая да не изчезва българската култура, защото трябва човек да се вглежда в себе си и в това, което е създал народът му.

Певецът Васил Найденов, актьорът Владимир Пенев, писателката Здравка Евтимова, както и композиторът Ангел Заберски са сред 24-мата отличени от „Кантус Фирмус" и галерия „Макта“.