НОВИНИ

БНТ с кампания за откриване и възстановяване на националните светини

БНТ и Националният военноисторически музей скоро ще стартират кампания за издирване и запазване на забравени светини. Като една от най-важните тайни къщи, свързана с великата мисия на Апостола на свободата Васил Левски, която е в окаяно състояние. Според много изследователи именно къщата на Найден Хасъмски от Черни Осъм, доказано многократно посещавана от Дякона, е последното негово скривалище. Възможно е да е бил в нея, когато е написал и последните си наставления към революционната организация. Ще загубим ли един уникален паметник от историята, разказва Йордан Димитров.

bnt avatar logo
от Йордан Димитров
19:36, 03.03.2017 (извънредно)
5699
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Окаяната къща ви показахме за първи път преди година. През зимата покривът ѝ паднал. Днес изглежда така. С почти непосилен заем за нея една от собственичките, учителка в Троян, започнала ремонт. Не знае дали ще ѝ стигнат силите да го довърши.

Христина Петрова, собственик на къщата: "Поддръжката на тази къща е много скъпа. на година е 7000 лева".
проф Пламен Митев: "Левски многократно е минавал през този район и е отсядал именно в дома на Найден Хасъмски. От гледна точка на големия въпрос дали той е пребивавал там преди да тръгне за Ловеч - има сериозни спорове сред историците".
;

Изследователите смятат, че само три къщи могат да претендират, че са последно убежище на Левски - тази на Найден Хасъмски в Черни Осъм, къща в Ловеч и в Микре.

проф Пламен Митев: "Ако се базираме на информацията от едно от последните писма на Левски, написано на 12 декември, където се обръща към ловчанлии с това, че ще дойде при тях и ще посочи кой е евентуалният предател - подсказва, че писмото не е писано в Ловеч - тоест хипотезата, че тайната му къща е била в Ловеч, е най-недостоверна. смятам, че повече достоверност има информацията, че той остава до последно в къщата на Найден и от там тръгва към Ловеч. тези места на паметта заслужава да бъдат съхранени, защото пътят на Левски е изключително важен за нас, това е пътя към неговата голгота".
Христина Петрова, собственик на къщата: "Тъй като къщата е на 180 години, просто горните греди не издържаха на това напрежение".

Последния път на Апостола все още има материален образ и памет в обществото ни. Ние решаваме докога. За да пазим достойнството на историята, БНТ и Националният военноисторически музей скоро ще стартират кампания за издирване и запазване на забравени светини. Инициативата е вдъхновена от спасяването на знамето на Бенковски, в което БНТ има основна роля.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
139 години от Освобождението
139 години от Освобождението
В зала България отбелязват 3 март с българска музика
В зала "България" отбелязват 3 март с българска музика