НОВИНИ

БНТ с нов филм за Васил Левски - гледайте на 19 февруари от 21:30 ч

Новопубликувани преди дни документи от османския архив в Истанбул, разкриващи нови факти за Васил Левски и революционната организация, са в основата на сюжета на новия филм на БНТ. В продукцията участват две звезди на българското кино - актьорите Мариан Вълев и Валери Йорданов.

bnt avatar logo
от Йордан Димитров
20:50, 18.02.2020
5159
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

За пръв път от десетилетия бяха публикувани нови документи от османския архив, свързани с Левски. Откри ги младият историк Виктор Комбов. Научният му пробив включва и снимката, с която Апостола е издирван от османските власти.

Виктор Комбов, Национален музей "Васил Левски", Карлово: Преди да започна да се занимавам с Васил Левски винаги съм си мислил, че всичко, което е могло да бъде открито, е открито, че всичко е ясно, но всъщност не е така.

Преди 10 години със специалното участие на Валери Йорданов Заснехме филм за думите на Левски пред съда. Тогава се питахме - някой ще открие ли нови документи за Васил Левски от османския архив.

Валери Йорданов, актьор: Радостното е, че това момче има духа и искрата да го направи. Това е нещо много голямо.

Новопубликуваните документи разкриват още по-мащабна революционна организация. А също и изключителната мобилизация на властите чрез шпионска мрежа да спрат освободителното движение.

Проф. Пламен Митев: Между редовете дори могат да бъдат открити дребни на пръв поглед щрихи, които могат да променят цялата мозайка.

Васил Левски е трябвало да бъда заловен на всяка цена. Побиват тръпки от факта, че последните две писма на Любен Каравелов до Васил Левски се оказали в ръцете на властта преди да стигнат до самия Апостол.

Ще разберете и защо Димитър Общи е направил опит да се самоубие. Не пропускайте филма "Завещана Свобода" на 19 февруари от 21:30 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбското правителство с мерки срещу мръсния въздух
Сръбското правителство с мерки срещу мръсния въздух
ООН призовава за хуманитарни коридори за цивилните  в Идлиб
ООН призовава за хуманитарни коридори за цивилните в Идлиб