НОВИНИ

БНТ с решение за лидера на "Атака", от партията протестират пред телевизията

Управителният съвет на Българската национална телевизия взе единодушно решение Волен Сидеров да не бъде допускан до участие в предавания на обществената медия, до постъпване на писмено извинение от негова страна за отношението му към БНТ и нейните служители. Причината е поведението му в предаването "Референдум" във вторник.

Надежда Василева
от Надежда Василева Иво Никодимов
20:06, 04.10.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

По-рано и журналистите от БНТ излязоха с декларация, че са обезпокоени от факта, че определени политически среди възприемат обществената медия като тяхна собственост.

Според журналистите подобни внушения, които носят в себе си предпоставка за натиск под различни форми, са опит за груба промяна на средата, в която работещите в обществената медия изпълняват своите задължения.

Екипът на БНТ застава твърдо зад решението на генералния директор. Журналистите от БНТ подкрепят екипа на "Референдум".

В сряда ЦИК излезе с решение за налагане на глоба на Сидеров и изрази становище, че от тук нататък преценката е на БНТ дали да прекрати или не споразумението по отношение на даден участник.

;

Малко преди 18 ч тази вечер, лидерът на "Атака" и негови привърженици се опитаха да влязат в сградата на Националната телевизия, която е стратегически обект със специална охрана.

Привърженици на "Атака" влязоха във фоайето на БНТ, но не бяха допуснати от охраната. Няколко часа те настояваха лидерът на партията да бъде допуснат до участие в "Панорама".

Решението на Управителния съвет на обществената медия той да не участва в предавания, се основава на допуснатите нарушения от страна на представителя на "Атака" на текстове от Изборния кодекс, на правилата за зачитане на равнопоставеност и значимост на кандидати в предизборната кампания, определени в решение на ЦИК, както и на нарушения на регламента за провеждане на диспути, определен в споразумението между БНТ и участниците в изборите. Изпълнителният директор на телевизията и директорът на Дирекция "Информация" отново ги запознаха с решението на управителния съвет.

Мариела Драголова , директор на Дирекция "Информация" в БНТ: Според решението на УС, г-н Сидеров не може да участва в предаването "Панорама", докато не се извини, но пък може да участват други представители на "Атака".

От предаването "Панорама" също са информирали партията за решението на Управителния съвет и са им дали право да изпратят друг свой представител.

;

По време на протеста, от формацията настояха за оставка на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков.

По-рано днес от "Атака" изпратиха писмо до ЦИК, в което настояват БНТ да бъде задължена именно лидерът й да бъде допуснат за участие в "Панорама".

От ЦИК вече заявиха, че медията сама трябва да уреди отношенията си с партията. Също така решиха, че ще наложат глоба на участника от "Атака" заради поведението му в "Референдум".

В писмо до СЕМ, от партията настояват БНТ да бъде санкционирана, защото според тях тя е нарушила договореностите. Искат и запис на предаването.

От Съвета вече излязоха с позиция, че екипът на предаването е реагирал професионално и е спазил предизборното споразумение.

Според правилата на предизборната кампания, БНТ няма право да излъчва в новините изказвания на кандидати за местната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драстичен спад на температурите у нас
Драстичен спад на температурите у нас
Трима загинали в тежка катастрофа на Хаинбоаз
Трима загинали в тежка катастрофа на "Хаинбоаз"