НОВИНИ

БНТ ще излъчи "Сляпата Вайша" в навечерието на Оскарите

БНТ представя „Сляпата Вайша“ в навечерието на Оскарите. Обществената телевизия откупи правата за излъчване на номинирания за най-престижните награди в света анимационен филм, дело на българина Теодор Ушев.

Айше Сали
от Айше Сали
10:30, 09.02.2017
6593
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Българските зрители могат да гледат „Сляпата Вайша“ на 26 февруари от 20:45 часа, веднага след централната емисия „По света и у нас“. Актрисата Теодора Духовникова ще озвучи героинята, чиито очи се лутат между миналото и бъдещето, а за превода и адаптацията на български език БНТ ще се консултира с автора на едноименния разказ, в основата на филма - Георги Господинов.

Георги Господинов: "Той извади тази тази метафора и тази жена от разказа. И в момента аз няма как да си представя тази героиня, освен като нарисуваната от Теодор Ушев. Този филм е и по някакъв начин политически, по някакъв начин актуален на това, което се случва днес с това събиране и разделяне на минало и бъдеще. Това е филмът, който е най-различен от останалите, най-оригинален като стил и най-дълбок като история. В повечето анализи се казва, че този филм, който в сравнение с останалите четири, остава най-дълго в съзнанието. Явно е развълнувал, все пак, един много разглезен холивудски свят".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна продажбата на мартеници във Варна
Започна продажбата на мартеници във Варна
Зачестяват случаите на пожари заради непочистени комини
Зачестяват случаите на пожари заради непочистени комини