НОВИНИ

БНТ ще излъчва Олимпийските игри в Пьонгчанг

Зрителите на БНТ ще могат да наблюдават на живо най-интересните моменти от Олимпийските игри в южнокорейския град Пьонгчанг, които ще се проведат от 9 до 25 февруари.

бнт излъчва олимпийските игри пьонгчанг
bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 30.01.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

„Съгласно подписания договор с „Дискавъри Комюникейшънс“, обществената телевизия придобива правата за директно излъчване на 110 часа програма от зимните олимпийски игри през 2018 г. и 250 часа от състезанията в рамките на лятната Олимпиада през 2020 г. в Токио“ – заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров и допълни, че въпреки сложните преговори с американската компания, която миналата година спечели търга за разпространение на състезанията до 2024 г., БНТ продължава традицията от 70-те години на миналия век да предава пряко Олимпийските игри.

„Прекрасно е, че това споразумение ще гарантира на спортните фенове в България възможността да проследят интересните олимпийски моменти по най-добрия начин за тях. Богатият опит на БНТ в отразяването на Олимпийските игри, заедно с иновативния подход на „Дискавъри“ и целогодишното проследяване на олимпийските спортове от „Евроспорт“, ще ни позволи да пренесем чрез телевизионните екрани всеки миг от Олимпиадата до хората. Гордеем се, че можем да споделим вдъхновяващите истории на българските спортисти и техния път към осъществяване на мечтите“ – каза Виктория Дейвис, генерален мениджър на „Дискавъри Нетуъркс“ за Централна и Източна Европа, Североизточна Европа, Турция и Средиземноморието.

Досега БНТ придобиваше права за излъчване на Олимпийските игри в качеството си на член на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). След като „Дискавъри“ спечели правата за излъчване, компанията проведе поредица от преговори с обществени телевизионни оператори в Европа за сублицензиране, за да отговори на изискванията на МОК да бъдат осигурени минимум 100 часа безплатно излъчване на зимните олимпийски игри и 200 часа от лятната Олимпиада.

20 състезатели ще представят страната ни в 6 олимпийски дисциплини на предстоящата зимна олимпиада в Пьонгчанг. Знаменосец на българския отбор ще бъде именитият ни сноубордист Радослав Янков. БНТ ще излъчи официалната церемония по откриването на Олимпийските игри. Очаква се в спектакъла да вземат участие 2 000 изпълнители, а организаторите залагат на високите технологии. БНТ ще направи зрителите си съпричастни и на заключителното събитие на Олимпиадата в Корея, както и на стартовете на българските спортисти и най-атрактивните дисциплини от програмата на състезанията.

Българските представители ще се състезават в сноуборда (Александра Жекова, Радослав Янков и Теодора Пенчева), в алпийските дисциплини, където България ще представят Алберт Попов и Мария Киркова, в ски-бягането (Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов, Антония Григорова). Световният шампион в ски скоковете при младежите през 2011 г. Владимир Зографски е единственият българин в този спорт, а в биатлона страната ни представя най-многобройната група състезатели: Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечоров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова. Павел Ангелов е представителят ни в дисциплината спускане с шейни.

„Усилията на целия ни екип са мобилизирани за доброто отразяване на зимните Олимпийски игри и въпреки изключително кратките срокове за пореден път ще дадем възможност на зрителите на видят най-вълнуващите мигове от голямата зимна надпревара“ – каза главният продуцент на Продуцентски център „Спорт“ в БНТ Методи Манченко и уточни, че важна гаранция за успеха са таланта и професионализма на най-опитните коментатори на Олимпийски игри в телевизионния ефир: Камен Алипиев в алпийските ски, Петър Василев в ски скока, в биатлона - Антония Близнакова и Петър Иванов, Георги Славчев в сноуборда. Ски бягането ще коментира Евгени Николов, хокейните срещи – Ценко Симов, а състезанията по фигурно пързаляне ще следи Цветелина Абрашева.

Подробна информация за Олимпийската програма на БНТ следете в нашия сайт www.bnt.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на народната носия отбелязват в немската гимназия в Русе
Ден на народната носия отбелязват в немската гимназия в Русе
Либиец води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировки в родината му
Либиец води дело в Белгия срещу НАТО заради бомбардировки в родината му