НОВИНИ

БНТ ще предава пряко жребия за Световното първенство по футбол

На 1 декември от 16:40 часа БНТ1 и БНТ HD ще излъчат пряко от Москва жребия за разпределение на отборите в груповата фаза от Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. Водещ на директното предаване ще бъде Ивайло Ангелов, а първите прогнози и коментари ще направят гостите в студиото на БНТ – бившият национал и настоящ треньор Христо Янев, футболният статистик Румен Пайташев, както и съдията Павлета Рашкова.

бнт предава пряко жребия световното първенство футбол
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 30.11.2017
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

Тегленето на жребия е едно от ключовите събития на всяко футболно първенство, макар, че бляскавите церемонии са нова традиция. Съперниците в първия шампионат на планетата през 1930 година са били оповестени непосредствено след пристигането на отборите в страната-домакин Уругвай, три дни преди първия мач. През изминалите 88 години тегленето на жребия от рутинна процедура се превръща в зрелищно събитие. Организаторите избират знакови места за провеждането на събитието, експериментират с процедурата, а сценаристите развихрят фантазията си с цел да спечелят интереса на зрителите.

Жребият за Мондиал 2018 ще бъде запомнен първо с това, че ще се проведе в Кремъл, с което домакините подчертават високото ниво, на което ще бъдат приети гостите на шампионата. „Гледай как звездите се срещат!“ – това е слоганът, който съпровожда кампанията за теглене на жребия. Събитието има амбицията да привлече футболния елит, като сред гостите се очаква да бъдат наставниците на всичките 32 отбора-участници.

FIFA обяви асистентите, които ще теглят имената на отборите. Сред тях са първият вицепрезидент на Руския футболен съюз Никита Симонян, аржентинската футболна легенда Диего Марадона, световният шампион от 1966-та англичанинът Гордън Бенкс, бразилецът Кафу, носителят на „Златната топка“ през 2006 г. Фабио Канаваро, бившият играч на „Манчестър Юнайтед“ и понастоящем посланик на добра воля на УТИЦЕФ Диего Форлан, авторът на първия златен гол на световно първенство Лоран Блан и легендата на „Барса“ Карлес Пуйол.

Водещ на церемонията ще бъде знаменитият нападател на националния отбор на Англия от близкото минало Гари Линекер.

„Приех поканата да участвам в церемонията по теглене на жребия на световното първенство по футбол – турнирът, който съм гледал през целия си живот, в който два пъти съм участвал и съм печелил титлата на най-добър нападател“, споделя Гари Линекер, който ще работи по време на Световното първенство в екипа на ВВС. Негова партньорка ще бъде руската журналистка Мария Командная, която коментира спортни събития за „FOX Sports“ и «Мач ТВ» и за радиостанция «Москва FM». Досега като водещи на подобни събития са се изявявали очарователни знаменитости като Хайди Клум (2006 г.), Шарлийз Терон (2010 г.) и Адриана Лима (2014).

Сред гостите, които ще се появят на сцената на Кремълския конгресен дворец е бившият германски национал Мирослав Клозе, който е част от треньорския екип на бундестима и ще има задачата да представи купата на световния шампионат 2018 в Москва.

Сценарият на шоуто засега се пази в тайна, но е известно, че самото теглене ще премине по стандартната процедура. Имената на всички национални отбори са поместени в 4 урни, съгласно рейтинга на FIFA. Русия, като страна-домакин, автоматически попада в първа група на първенството и ще оглави група А.

І

ІІ

ІІІ

ІV

Русия

Испания

Дания

Сърбия

Германия

Перу

Исландия

Нигерия

Бразилия

Швейцария

Коста Рика

Австралия

Португалия

Англия

Швеция

Япония

Аржентина

Колумбия

Тунис

Мароко

Белгия

Мексико

Египет

Панама

Полша

Уругвай

Сенегал

Република Корея

Франция

Хърватия

Иран

Саудитска Арабия


Принципът на жребия по групи остава непроменен – във всяка група може да попадне по един отбор от съответната континентална зона, като изключение прави само зоната на УЕФА. Стандартната процедура предвижда първо да бъде изтеглена страната-участник, а след това групата на първенството, в която попада.

Календарът на срещите за всяка от групите вече е подготвен. Първите три мача на всеки отбор ще се играят в различни градове.

Световното първенство по футбол през 2018 г. ще се проведе от 14 юни до 15 юли и ще бъде излъчвано от Българската национална телевизия.

Гледайте церемонията за теглене на жребия на Световното първенство по футбол през 2018 г. на 1 декември от 16:40 часа БНТ1 и БНТ HD!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отрова срещу присъда
Отрова срещу присъда
България е изплатила близо 790 хил. евро обезщетения на съда в Страсбург
България е изплатила близо 790 хил. евро обезщетения на съда в Страсбург