БНТ със специална програма за Националния празник 3 март. Предаването "На Трети март", исторически филми и концерт на Гвардейския духов оркестър са сред акцентите в ефира на Обществената телевизия. Специалното студио започва в 9 ч., а игралният филм "Възвишение" ще бъде излъчен за първи път по БНТ след централната емисия "По света и у нас" в 20 ч.

В предаването "На Трети март" и в новините на БНТ зрителите ще проследят честванията на връх Шипка, в Стара Загора, София, Плевен и Разград, a гостите и репортажите ще дадат повод за размисъл над познанията ни за българската история, събитията, с които свързваме честването на Националния празник и малко известните, но важни личности, допринесли за Освобождението

Анна Яковлева, главен продуцент на БНТ: Ще докажем, че за най-важното нещо, което се е случило на България, има как в годините да излизат нови и нови неща.

Разказът за човека, който поддържа Вечния огън на паметника на Незнайния войн и японски самурай, участвал в обсадата на Плевен, са сред любопитните истории в предаването. Съвременни български писатели ще говорят за Освобождението в новата българска литература, а учителите - за проблемите в преподаването на темата.

Водещите Анна Ангелова, Димитър Стоянович, Георги Ангелов и Горан Благоев ще представят различните гледни точки за празника.

Георги Ангелов, водещ: Какво точно представлява 3 март, какъв е смисълът на тази дата? Все повече учени си задават този въпрос и търсят отговора, който очевидно е, че не 3 март е най-достойната дата за български национален празник. Има много по-достойни дати.
Горан Благоев, водещ: Ще говорим по една наистина малко известна тема, а тя е свързана с т.нар. сръбско участие в Руско-турската освободителна война, нашето съвременно отношение към празника - за това как ние използваме празничните дни - по-скоро да си почиваме и да попътуваме, отколкото да го съпреживеем с неговия патриотичен дух.

Екранизации на литературни класики като "Шибил" и "Под игото" са акцент във филмовата програма, а след големия успех в кината, "Възвишение" по романа на Милен Русков ще бъде излъчен и в ефира на Обществената телевизия.

Виктор Божинов, режисьор: Въпреки че филмът не е откровено патриотичен и не е с такъв патос поднесена тази история, мисля вътре става дума за едни много важни неща, за които именно на 3 март трябва да се замислим над тях.

Филмът вече е видян от близо 140 000 зрители, но пред екрана на БНТ ще бъде най-голямата му аудитория.