НОВИНИ

БНТ със специална празнична програма за Трети март

БНТ със специална програма за Националния празник 3 март. Предаването "На Трети март", исторически филми и концерт на Гвардейския духов оркестър са сред акцентите в ефира на Обществената телевизия. Специалното студио започва в 9 ч., а игралният филм "Възвишение" ще бъде излъчен за първи път по БНТ след централната емисия "По света и у нас" в 20 ч.

Айше Сали
от Айше Сали
16:12, 02.03.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

В предаването "На Трети март" и в новините на БНТ зрителите ще проследят честванията на връх Шипка, в Стара Загора, София, Плевен и Разград, a гостите и репортажите ще дадат повод за размисъл над познанията ни за българската история, събитията, с които свързваме честването на Националния празник и малко известните, но важни личности, допринесли за Освобождението

Анна Яковлева, главен продуцент на БНТ: Ще докажем, че за най-важното нещо, което се е случило на България, има как в годините да излизат нови и нови неща.

Разказът за човека, който поддържа Вечния огън на паметника на Незнайния войн и японски самурай, участвал в обсадата на Плевен, са сред любопитните истории в предаването. Съвременни български писатели ще говорят за Освобождението в новата българска литература, а учителите - за проблемите в преподаването на темата.

Водещите Анна Ангелова, Димитър Стоянович, Георги Ангелов и Горан Благоев ще представят различните гледни точки за празника.

Георги Ангелов, водещ: Какво точно представлява 3 март, какъв е смисълът на тази дата? Все повече учени си задават този въпрос и търсят отговора, който очевидно е, че не 3 март е най-достойната дата за български национален празник. Има много по-достойни дати.
Горан Благоев, водещ: Ще говорим по една наистина малко известна тема, а тя е свързана с т.нар. сръбско участие в Руско-турската освободителна война, нашето съвременно отношение към празника - за това как ние използваме празничните дни - по-скоро да си почиваме и да попътуваме, отколкото да го съпреживеем с неговия патриотичен дух.

Екранизации на литературни класики като "Шибил" и "Под игото" са акцент във филмовата програма, а след големия успех в кината, "Възвишение" по романа на Милен Русков ще бъде излъчен и в ефира на Обществената телевизия.

Виктор Божинов, режисьор: Въпреки че филмът не е откровено патриотичен и не е с такъв патос поднесена тази история, мисля вътре става дума за едни много важни неща, за които именно на 3 март трябва да се замислим над тях.

Филмът вече е видян от близо 140 000 зрители, но пред екрана на БНТ ще бъде най-голямата му аудитория.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български жълти жилетки протестираха пред Народното събрание
Български "жълти жилетки" протестираха пред Народното събрание
Канада се присъединява към проект на НАСА за космическа база около Луната
Канада се присъединява към проект на НАСА за космическа база около Луната