НОВИНИ

БНТ-Варна с отличие от фондация "Кор Кароли"

Мореплавателят д-р Васил Куртев получи наградата “Златен глобус” на Фондация “Кор Кароли” за най-добро българско морско постижение през годината. С тазгодишното отличие той се превърна в единствения мореплавател, четирикратен носител на наградата. На днешната 38-ата церемония беше отличен и екипът на БНТ-Варна за документалния филм “Мореплавателят, който сбъдна мечтата си”, посветен също на д-р Куртев.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
20:30, 20.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Д-р Васил Куртев е стоматолог по професия, но плаването е голямата му страст. На 17 май тази година, след 22 месеца самотно плаване и повече от 26 хиляди морски мили, той завърши своята околосветска обиколка с яхтата "Одесос”. За това свое плаване той получи за четвърти път наградата "Златен глобус” на фондация "Кор Кароли”.

д-р Васил Куртев, мореплавател: "Тази награда ми отвори път във ветроходството. Създаде ми име между ветроходците. Сега също съм много горд, че за четвърти път ще имам "Златния глобус”. Това е достижение само по себе си, защото е много трудно за един човешки живот да успееш четири пъти твоето плаване да бъде най-добро за годината в България. ”

На неговото плаване е посветен и филмът на БНТ Варна "Мореплавателят, който сбъдна мечтата си”, за който екипът на телевизионния център получи наградата Тинко Трифонов за журналистика на морска тематика. Сценаристи на лентата са Дарина Докова и Бистра Варнева, оператор Георги Христов, а режисьор Мариета Бобева.

Мариета Бобева, режисьор на документалния филм "Мореплавателят, който сбъдна мечтата си”: "Благодарим на неговото семейство, на неговите приятели, че ни допуснаха до себе си, че ни допуснаха в техния свят, в техния дом с аромат на море. ”

По време на церемонията почетни грамоти и плакети получиха ветроходци от всички класове регати, провели се през годината, както и номинираните за наградата "Златен глобус”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднат автомобил седи 3 години на наказателен паркинг
Откраднат автомобил седи 3 години на наказателен паркинг
Заразената с тения дроб сарма не е опасна за хората
Заразената с тения дроб сарма не е опасна за хората