НОВИНИ

БНТ ще излъчи "Сляпата Вайша"

БНТ ще представи филма "Сляпата Вайша" в навечерието на Оскарите. Обществената телевизия откупи правата за излъчване на номинираната за най-престижните награди в света анимация, създаден от българина Теодор Ушев. Филмът ще гледаме на 26 февруари, от 20.45 часа, веднага след централната емисия "По света и у нас".

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 09.02.2017
7720
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Двама българи завладяха света със своето изкуство. Единият докосна самотния читател, потънал във философския разказ, а другият нарисува историята му за зрителите пред големия екран.

Писателят Георги Господинов и аниматорът Теодор Ушев. И макар че тяхната героиня се лута между носталгичното минало и светлото бъдеще "Сляпата Вайша" обединява двамата в щастливото настояще. А в него номинация им за "Оскар" вече е факт.

Теодор Ушев, аниматор:
Предполагам, че това, което ги е спечелило, е просто универсалната история, различната визуална трактовка, защото нашият филм е тотално различен от всички други филми, които са номинирани.
- Какво ви привлече в разказа на Георги Господинов?
- Пустотата. Аз смятам, че това е една съвременна приказка, която звучи съвременно и невероятно класически.
Георги Господинов, писател:
Той извади тази метафора и тази жена от разказа. И в момента аз няма как да си представя тази героиня, освен като нарисуваната от Теодор Ушев. Явно е развълнувал, все пак, един много разглезен холивудски свят.

В деня, когато световният кино елит ще се събере в Лос Анджелис за 89-та церемония по връчването на Оскарите, "Сляпата Вайша" ще се завърне в родината на нейните създатели. За да заговори на български от ефира на БНТ, с гласа на актрисата Теодора Духовникова. За адаптацията на текста ще помогне Георги Господинов.

Севда Шишманова, програмен директрор на БНТ:
БНТ дължи на своите зрители представянето на номинирания за „Оскар" анимационен филм „Сляпата Вайша". В контакта с Канадския филмов борд установихме, че Тео Ушев е натрупал много голям авторитет и чувствителност към неговото творчество. И преговорите бяха по-скоро споделяне на общото ни очакване за успех във вечерта на Оскарите.

Гледайте "Сляпата Вайша" на 26 февруари по БНТ. За да пожелаем заедно успех на Теодор Ушев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинската болница в Дупница тегли 1 милион лева за погасяване на дългове
Общинската болница в Дупница тегли 1 милион лева за погасяване на дългове
Новият областен управител на Кюстендил Йордан Татарски символично прие властта
Новият областен управител на Кюстендил Йордан Татарски символично прие властта