БНТ ще представи филма "Сляпата Вайша" в навечерието на Оскарите. Обществената телевизия откупи правата за излъчване на номинираната за най-престижните награди в света анимация, създаден от българина Теодор Ушев. Филмът ще гледаме на 26 февруари, от 20.45 часа, веднага след централната емисия "По света и у нас".

Двама българи завладяха света със своето изкуство. Единият докосна самотния читател, потънал във философския разказ, а другият нарисува историята му за зрителите пред големия екран.

Писателят Георги Господинов и аниматорът Теодор Ушев. И макар че тяхната героиня се лута между носталгичното минало и светлото бъдеще "Сляпата Вайша" обединява двамата в щастливото настояще. А в него номинация им за "Оскар" вече е факт.

Теодор Ушев, аниматор:
Предполагам, че това, което ги е спечелило, е просто универсалната история, различната визуална трактовка, защото нашият филм е тотално различен от всички други филми, които са номинирани.
- Какво ви привлече в разказа на Георги Господинов?
- Пустотата. Аз смятам, че това е една съвременна приказка, която звучи съвременно и невероятно класически.
Георги Господинов, писател:
Той извади тази метафора и тази жена от разказа. И в момента аз няма как да си представя тази героиня, освен като нарисуваната от Теодор Ушев. Явно е развълнувал, все пак, един много разглезен холивудски свят.

В деня, когато световният кино елит ще се събере в Лос Анджелис за 89-та церемония по връчването на Оскарите, "Сляпата Вайша" ще се завърне в родината на нейните създатели. За да заговори на български от ефира на БНТ, с гласа на актрисата Теодора Духовникова. За адаптацията на текста ще помогне Георги Господинов.

Севда Шишманова, програмен директрор на БНТ:
БНТ дължи на своите зрители представянето на номинирания за „Оскар" анимационен филм „Сляпата Вайша". В контакта с Канадския филмов борд установихме, че Тео Ушев е натрупал много голям авторитет и чувствителност към неговото творчество. И преговорите бяха по-скоро споделяне на общото ни очакване за успех във вечерта на Оскарите.

Гледайте "Сляпата Вайша" на 26 февруари по БНТ. За да пожелаем заедно успех на Теодор Ушев.