НОВИНИ

БНТ2 ще излъчи пряко откриването на музикалния фестивал "Варненско лято"

БНТ е сред най-дългогодишните партньори на международния музикален фестивал. На 23 юни от 20:00 часа БНТ2 ще излъчи пряко откриването на „Варненско лято“.

бнт2 излъчи пряко откриването музикалния фестивал варненско лято
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 20.06.2019
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

„Варненско лято“ е първият международен музикален фестивал у нас, основан през 1926 година. Създатели на Варненските музикални тържества преди 93 години са местни културни дейци, преподаватели от Търговската академия и предприемачи, намерили гореща подкрепа от композиторите Добри Христов, Панчо Владигеров и маестро Георги Атанасов.

Пред публиката на първото издание на фестивала е премиерата на написаната през 1922 г. „Рапсодия Вардар“, изпълнена от братя Владигерови. Сюитата е музикална емблема на фестивала и тържественото откриване по традиция започва с нейното изпълнение. Тази година концертът за откриването на фестивала е включен в програмата на националните чествания на 120-ата годишнина от рождението на именития композитор Панчо Владигеров.

В дългата история на ММФ „Варненско лято“ на официалното откриване зад диригентския пулт са заставали Васил Казанджиев, Емил Чакъров, Рикардо Шайи, Пламен Джуров, Йордан Камджалов, Емил Табаков, Пиеро Романи, Мартин Пантелеев, Марк Кадин, Росен Миланов и др.

В неделя на сцената на Фестивалния и конгресен център Варненската филхармония ще изведе маестро Георги Димитров. Творческата му биография е свързана с Пловдивска филхармония, Русенска опера, Софийска опера, Симфоничния оркестър на Република Сан Марино. Като гост-диригент е работил с редица известни оркестри и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и др.

Програмата на откриването включва още концерт за цигулка и оркестър № 1 от Прокофиев и „Благородно видение“ на Хиндемит. Солист е Бенджамин Шмид, определян като един от най-всестранните съвременни цигулари с изключително богат репертоар и впечатляваща индивидуалност. Бенджамин Шмид е преподавател в „Моцартеум“ - Залцбург. Свири на цигулка “ex Viotti” Stradivarius от 1718, предоставена му от Австрийската национална банка.

В близо вековната история на фестивала своето впечатляващо е присъствието са записали солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от цял свят. От 1987 г. Фестивалът „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация - една от значимите културни организации на Стария континент.

Зрителите на БНТ ще имат възможност да гледат гала-концерта на виртуозите - млади български цигулари – лауреати на национални и международни конкурси, възпитаници на проф. д-р Марио Хосен; музикалния цикъл "Легенди на класиката" в изпълнение на Бруно Канино - пиано, Такаши Шимицу - цигулка, Владимир Менделсон - виола, Антон Никулеску - виолончело, Леон Бош – контрабас.

Екипът на БНТ – Варна ще заснеме концертите от цикъла „Камерна музика”, включени в програмата на ММФ „Варненско лято“ с изпълнения на виолончелистката Лиляна Кехайова, Кристина Милер, концертната версия на - "Квартет за края на времето" от Оливие Месиен с участието на проф. Милена Моллова - пиано, Боби Йоцов -кларинет, проф. Марио Хосен – цигулка и челиста Атила Пастор и програмата на „Страдивари секстет“. Обществената телевизия ще излъчи концерта на ансамбъл „Софийски солисти” под диригенството на проф. Пламен Джуров, Брандербургските концерти на Бах в изпълнение на „Камерата Орфика“ с диригент Лоурънс Голан, концертите на дуо клавесин - Анастасия Антонова и Анна Кискачи, както и на тромпетиста Ромен Лельо с ансамбъл „Convergences“.

С преки включвания от Варна в предаването „Култура.БГ“ БНТ ще представи най-интересното от програмата на 93-то издание на ММФ „Варненско лято“ и ще срещне зрителите с гости и участници в културния форум.

Тази година БНТ2 ще подготви и телевизионната версия на концертния цикъл от програмата на фестивала „Варненско лято за деца“, а цялостният проект „Сезоните на Варненско лято“ ще бъде реализиран до края на месец ноември.

Гледайте на 23 юни от 20:00 часа по БНТ2 откриването на Международния музикален фестивал „Варненско лято“!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порой се изля над Добрич
Порой се изля над Добрич
Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за частното финансиране на партиите
Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за частното финансиране на партиите