Повече от 9 часа продължава издирването на избягалата от зоомагазин змия в Пловдив. Влечугото стресна пловдивчани в голям търговски комплекс в центъра на града. Районът около магазина е отцепен от екип на полицията. Повече подробности вижте от прякото включване на Златка Далчева.

Пловдив

В късните следобедни часове стана ясно, че влечугото е жълта анаконда от типа на боата. То е било локализирано по следите, които оставило във вентилационните канали. Мястото беше обработено със сяра и други репеленти срещу змии.

Преди животното да бъде заловено, стана ясно, че по случая е проведено съвещание на Управителния съвет на търговския център и е взето решение да се прекрати договора със зоомагазина.

Ако тази вечер змията не бъде извадена от сградата, акцията ще продължи утре сутрин в 6 ч.

Все още издирват змията, която избяга в търговски център в Пловдив

Все още издирват змията, която избяга в търговски център в Пловдив

Боа-удушвач избяга от зоомагазин и стресна хората в голям търговски комплекс в Пловдив. Районът около магазина веднага беше отцепен от полицаи и пожар...

Според очевидци, змията успяла да счупи терариума и се прехвърлила на окачения таван.

Илина Георгиева: В този коридор се вмъкна, защото опашката и беше виснала надолу и видяхме, че е в онзи коридор до тоалетната.
Иван Делев - продавач консултант, акваристика и тераристика: Няма как да счупи терарум, но се случват такива неща.

В издирването на влечугото дълго около 1,30 м и тежащо 8 кг, се включиха полицаи и пожарникари, които отцепиха района около зоомагазина.

Христос Бухалов: Според мен трябваше да затворят изцяло, да викнат някои органи, които да могат да я намерят по някакви техни начини.

Избягалата змия, регистрирана в регионалната екоинспекция, е жълта анаконда от семейството на боата. Според специалистите тя не е опасна за хората.

Стефан Шилев - директор на РИОСВ-Пловдив: Тя е регистрирана при нас през 2013 г. на друг собственик, човекът, който я притежава декларира, че преди три дни я е получил и тъй като има 14- дневен срок за пререгистрация това щял да го направи в законно определения срок.

Животните, които са в терариум или зоомагазин се регистрират по закона за ветеринарно-медицинска дейност.

Камен Янков - директор на БАБХ-Пловдив: Няма регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив по член 137 от Закона за ветеринарна медицинска дейност на зоомагазин или обект за развъждане на екзотични животни.

Тъй като обектът не е регистриран, собственикът ще бъде глобен от 1000 до 2000 лв.

Боа e избягала от зоомагазин в Пловдив

Боа e избягала от зоомагазин в Пловдив

Боа e избягала от зоомагазин в търговски комплекс в центъра на Пловдив. Сигналът е бил подаден в 11.30 часа.