НОВИНИ

Боб Дилън получи Нобел за литература

Нобеловата награда за литература 2016 беше присъдена на американския певец Боб Дилън. От Шведската академия заявиха, че той я получава заради това, че "е създал нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция".

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
14:04, 13.10.2016
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Американският певец, композитор и текстописец Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература за 2016 г. - изненадващо решение, с което за пръв път престижното отличие беше присъдено на музикант.

Постоянният секретар на академията Сара Даниус сравни Дилън с древните гърци, чиито творби често са звучали под музикален акомпанимент. "Боб Дилън пише поезия за ухото - каза тя. - Но е съвсем удачно творбите му да бъдат четени като стихове."


;;;

75-годишният сега Боб Дилън е най-известният поет-музикант на своето поколение. Той въвежда революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често причислявани като поеми.

Влиянието му върху поп-културата е огромно. Песни като "Blowin' in the Wind" и "The Times They Are A-Changing" се превърнаха в химни на антивоенното движение и на движението за граждански права през 60-те години на миналия век в САЩ.

Автор е и на книгата с поезия и проза "Tarantula" (1971 г.), както и на свои мемоари, издадени през 2004 г. под заглавието „Chronicles". Дилън в момента работи по продължението на мемоарите си.

Боб Дилън обикновено изпълнява песните си, свирейки на китара, пиано или хармоника. Носител е на множество награди и отличия Грами, Златен глобус, Оскар. Включен е в "Залата на славата на рокендрола". Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс.

;

Последният студиен албум на Дилън, Modern Times, е издаден на 29 август 2006 година и дебютира под №1 в класацията за албуми „Билборд 200“, като по-късно е обявен от сп. „Ролинг Стоунс“ за албум на годината.

Специалисти изключваха Боб Дилън да спечели наградата със 100-годишна традиция, защото не мислеха, че е възможно академията да допусне до нея и музикалния свят. Предишни носители на Нобеловата награда за литература са били литературни легенди като Томас Стърнз Елиът, Ърнест Хемингуей, Самюел Бекет, Харолд Пинтър и Дорис Лесинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ректорът на Медицинския университет получил заповед за прекратяване на договора
Ректорът на Медицинския университет получил заповед за прекратяване на договора
Предполагаемият сирийски атентатор се е обесил с тениската си
Предполагаемият сирийски атентатор се е обесил с тениската си