НОВИНИ

Боб Дилън с Нобелова награда за литература

Изненадващо Нобеловата награда за литература беше присъдена на Боб Дилън. Американският музикант и поет е отличен за "създаване на нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция". Дилън ще получи приза на 10 декември в Стокхолм заедно с останалите лауреати за тази година, придружен от чек за 8 милиона шведски крони.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:00, 13.10.2016
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Рокзвезда за първи път печели Нобел за литература. Сред 113 лауреати, Боб Дилън е единственият автор на песни. Името му се спрягаше отдавна сред възможните номинации, но и най-големите му почитатели едва ли са очаквали подобно решение.

Сара Даниус, постоянен секретар на Шведската академия: "Нобеловата награда за литература за 2016 година се връчва на Боб Дилън за създаването на нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция".

Списание "Ролинг стоун" днес дори припомни как самият Алфред Нобел пише, че наградата може да се даде за всеки текст, който с формата и стила си, притежава литературна ценност. А списанието отдавна му даде своето признание, като обяви за втория най-влиятелен изпълнител в музиката след Бийтълс. На 75, Боб Дилън е много повече от музикален идол. Той е поет, изпълнител, артист, чието влияние се простира далеч извън музиката през последните 50 години. Казва, че не пише политически песни и музиката не може да спаси света, но негови песни се превръщат в химни на движението за граждански права и противниците на войната през 60-те години в Съединените щати.

Сара Даниус, постоянен секретар на Шведската академия: "За 54 години той непрекъснато се преобразява, непрекъснато създава своя нова самоличност".

Формулата на Боб Димън е известна - "Човек е преуспял, ако сутрин става, вечер си ляга, а в останалото време прави, каквото си иска". Той вече има най-престижните награди в света на шоубизнеса - Оскар през 2011 и Грами 10 години по-рано, както и за журналистика - Пулицър. Носител е на най-високото отличие на Франция - Ордена на почетния легион, а Обама го удостои с президентския Медал на свободата.

Последният му - 37-ми албум, посветен на Франк Синатра, излезе през май. По-късно тази вечер Боб Дилън трябва да свири пред публика в хотел в Лас Вегас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсенето на замърсителя на въздуха на Русе засега не дава резултат
Търсенето на замърсителя на въздуха на Русе засега не дава резултат
КЗК разследва второ нарушение на пазара за горива
КЗК разследва второ нарушение на пазара за горива