България окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини от завода край с. Горни Лом, където на 1 октомври 2014 г. при инцидент загинаха 15 души. Боеприпасите трябваше да бъда унищожени в завод "Миджур", но след трагичния инцидент заводът беше затворен, а лицензът за утилизация - отнет. Това наложи противопехотните мини да бъдат върнати обратно на собственика им - Въоръжените сили на Република Гърция, съобщи пресцентърът на МВР.

© снимка: АРХИВ

След продължили четири години последователни координирани усилия на редица институции от изпълнителната власт и в сътрудничество с Република Гърция, българското правителство изпълни ангажиментите на страната по Конвенцията за забрана на противопехотните мини, като отговори и на високите обществени очаквания за разрешаване на този наболял за населението в региона въпрос.

Противопехотните мини бяха транспортирани със специализирана техника и охрана в продължение на 8 седмици. ГД "Национална полиция" осигури трасета и съпровод, като часовете бяха съобразени така, че да се минимизират допълнителни затруднения на трафика.

Оправдаха обвиняемите за взрива в завода "Миджур" в Горни Лом

Оправдаха обвиняемите за взрива в завода "Миджур" в Горни Лом

Видинският окръжен съд оправда четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом през 2014 година. При експлозията в предприятието...