През тази година Астрономическата обсерватория “Николай Коперник” във Варна навършва 50 години. Едно от най-значимите събития, което се организира заради юбилея, е конкурсът “Науката в изкуството”. Какво още включва календарът през 2018-а и какви небесни спектакли ще могат да се наблюдават от Варненската обсерватория вижте в репортажа.

Варна

Едно от наи-интересните небесни явления през новата година е мистичната Синя луна, разказва астрономът Иванка Гецова

Иванка Гецова - астроном: ”Това е едно понятие за някакво рядко явление. Идва от английския израз, не че е синя луна, а е второ пълнолуние за месеца. Ще се виждат добре планетите Венера и Юпитер, през юни Сатурн, а март ще има велико противостояние на Марс, когато той ще сияе като ярка червена звезда на вечерното небе."

На 27 юли пък ще можем да наблюдаваме единственото видимо за България за тази година пълно лунно затъмнение. Цялата научна и образователна програма на обсерваторията преминава под знака на нейния половинвековен юбилей .

Иванка Гецова - астроном: “Ще има седмица на открити врати от 21 до 26 май. Една изложба за ЦЕРН гостуваща, която ще бъде “Науката, представена чрез изкуство”, с лекции съпроводена. Юли имаме лятна работа с експедиции”, а септември ще завършим, ще бъдем домакини на националната конференция на Съюза на астрономите в България.”

През есента ще има и обучение на варненски преподаватели по астрономия на обсерваторията в Рожен.