НОВИНИ

​Храна за 750 милиарда долара годишно изхвърлят богатите нации

Средствата са два пъти повече от тези, които могат да сложат край на глада в глобален мащаб. Гръмката статистика на ООН има както локални измерения, така и местни решения. Една от най-ефикасните схеми за справяне с разхищението на храни действа в Дания.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
10:21, 22.10.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Расмус Ериксен е още юноша, когато основава организацията, наречена "Стоп на локалното разхищение". За три години инициативата се разраства и оформя най-голямата мрежа за предотвратяване на хранителния отпадък в Дания. Целта е храните с изтичащ срок на годност да се събират от супермаркетите и да се предоставят безвъзмездно на социално слаби семейства и хора в нужда. Расмус и последователите му бележат значителни успехи.

Расмус Ериксен, ресторантьор: Ние предотвратяваме изхвърлянето на 12 тона храна всеки ден, като за година спасяваме към 4 хиляди и 500 тона храна.

Организацията разчита на доброволци, на съвестни и предприемчиви ресторантьори, магазинери и доставчици. Всички датски градове, включени в мрежата, имат собствена Фейсбук страница в общата група, където дежурните модератори подават информация за магазините, осигуряващи храни с изтичащ срок на годност и датите на съвместни благотворителни вечери.

Расмус Ериксен, ресторантьор: Целта ни е да създадем хранителни банки от този тип във всеки датски град, както и в други страни.

Самият Расмус дава чудесен пример за съчетаване на основната си работа с благотворителност и социално предприемачество. 20-годишният датчанин управлява успешно цял ресторант и отделя средства от собствения си джоб за благотворителната организация. Инициативата "Стоп на разхищението на храна" е изцяло доброволна и разчита на местни дарения и безвъзмездна помощ. По всичко личи, че в Дания моделът намира съмишленици и се развива доста добре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят приемно семейство за изоставеното бебе в Петрич
Търсят приемно семейство за изоставеното бебе в Петрич
Император Нарухито официално се възкачи на престола
Император Нарухито официално се възкачи на престола