НОВИНИ

Богослови предлагат специалност "Теология" да стане защитена

Студенти и преподаватели от пловдивския университет "Паисий Хилендарски" подготвят петиция до Народното събрание с предложение специалността "Теология" да стане защитена. Причината – богословите всяка година стават все по-малко в цялата страна. На фона на тревожната тенденция днес беше осветен параклисът в учебното заведение, което е изографисано с помощта на студентите.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Нели Ангелова
18:50, 19.06.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Галина Тодорова завършва трети курс в специалността "Теология". За нея религиозното образование е по-скоро възпитание, което придава по-голяма стойност на християнските ценности.

Галина Тодорова – студент
"Християнството е едно безкрайно самоусъвършенстване, няма край, няма предел самоусъвършенстването в Християнството и този, който търси себеизява, спокойно може да я намери чрез специалността "Теология", чрез специалността "Богословие".

В нашите училища все още няма задължителни часове по религия, затова завършилите богослови търсят реализация в социалната сфера и в Българската православна църква.

Д-р Адриана Любенова – катедра "Теология"
"Нашите кадри, макар да са "Теолог, учител по религия", много трудно могат да се реализират в тази област като учители по религия, защото с хорариум от 2-3 часа седмично човек няма как да се издържа."

Въпреки неяснотите за бъдещето,студентите богослови не губят надежда. Сега са концентрирали усилията си в окончателното изографисване на параклиса "Свети Паисий Хилендарски". На стените му вече са изобразени светии, допринесли за просветното дело на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наблюдатели за първите преки избори за новия Висш съдебен съвет
Наблюдатели за първите преки избори за новия Висш съдебен съвет
Продължава борбата с огнената стихия в Португалия
Продължава борбата с огнената стихия в Португалия